Terje E.

Gravide har større ulykkesrisiko i bil

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En kanadisk studie viser at kvinner som er tre måneder inne i graviditeten (andre tri-mester), har en betydelig større risiko for å bli involvert i en alvorlig trafikkulykke enn deres jevnaldrende søstre. Det viser en undersøkelse som nettopp er offentliggjort i «Canadian Medical Association Journal».

Doktor Donald Redelmeier fra Sunnybrook Health Sciences Centre i Toronto undersøkte i et tidsrom på fem år ulykkesrisikoen for gravide kvinner, og resultatet viser at i andre tredjedel av svangerskapet stiger antallet alvorlige ulykker kraftig. Det gjelder ulykker hvor minst to kjøretøyer er involvert.

Over en halv million gravide kvinner var med i undersøkelsen. Mens det skjedde 177 ulykker om måneden for gruppen av kvinner i årene før graviditeten, så stiger det tallet til 252 under graviditeten. Det er i opptellingen ikke tatt hensyn til hvem som er skyld i ulykken. Sammenlignet med gravide fotgjengere og gravide i passasjersetet var det ikke en tilsvarende forhøyet risiko som når den gravide satt bak rattet.

Les også: Ting du skal unngå når du er gravid

«Gravide kvinner er ofte bekymret for å fly, dykke eller bade i boblebad. Men den økte risikoen for trafikkulykker blir oftest oversett. Statistisk sett er en gravid kvinnes risiko for å komme ut for en trafikkulykke 50 prosent større», sier Donald Redelmeier i en pressemelding. Han har sammenlignet de gravide kvinnene med «seg selv» i årene før graviditeten.

Ifølge forskerne er den sannsynlige årsaken til ulykkene at gravide kvinner i annen tredjedel av graviditeten ofte har følgeproblemer som tretthet, konsentrasjons-problemer, og tankene er kanskje andre steder enn i trafikken. Og plagene blir verre jo lengre man kommer ut i graviditeten selv om man kanskje fremdeles er så tidlig i graviditeten at det ikke er mye mage å se. Det kan medføre at gravide iblant overvurderer hva de er i stand til.

I alt har 507.262 gravide kvinner fra Ontarioområdet medvirket i undersøkelsen, de er i alderen fra 18 år til 40 år + og de har alle typer utdannelser og sosiale bakgrunner.

Donald Redelmeier og teamet hans oppfordrer imidlertid ikke kvinner til å la være å sette seg bak rattet mens de er gravide. De skal bare være mer oppmerksomme på tilstanden deres og være litt mer forsiktige.

Skulle en og annen mannlig bilist nå sitte og tenke at kvinner er dårligere til å kjøre bil enn menn, så les ferdig: For den kanadiske undersøkelsen viser faktisk også at selv med de 50 prosentene økt risiko under graviditeten er kvinnene for aldersgruppen fortsatt sikrere bilister enn mennene i samme aldersgruppe. Så det senker ikke risikoen å overlate rattet til en jevnaldrende mann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *