Terje E.

Viktig: Ting du skal unngå når du er gravid

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når du oppdager at du er gravid må du plutselig tenke på at det er mange ting som potensielt kan være til fare for den lille i magen. Noen ting er gammel overtro mens andre ting er virkelige farer mot barnet eller deg selv.

Her kommer en oversikt over det du minimum skal forsøke å unngå eller helt skal avholde deg fra. Hvis du har forslag til ting som mangler på denne listen så skriv en kommentar etter artiklen.

Hvis du er i tvil om noe vedrørende graviditeten din er det alltid en god idé å kontakte din lege eller jordmor for å få ytterligere opplysninger.

Penicillin
Penicillin medfører ikke fosterskader og kan brukes under hele graviditeten. Det er mulig at bruk av penicillin under graviditeten kan påvirke barnet til senere å utvikle allergi overfor penicillin, men det vet vi ikke med sikkerhet.

Penicillin kan også brukes under amming da penicillin nesten ikke skilles i ut melken. Det kan forekomme mindre bivirkninger hos barnet i form av diaré og utslett.

Antibiotika
Antibiotika er ikke tilrådelig under graviditeten, men det er heller ikke en fordel å ha en ubehandlet infeksjon i kroppen. Det kan være til stor skade for barnet og i verste føre til abort.

Så derfor, bruk antibiotika når det er nødvendig. Det kan for eksempel være i forbindelse med underlivsbetennelse, urinveisinfeksjoner, brystbetennelse eller vaginalt overførbare sykdommer.

Medisin
Mange gravide er usikre med hensyn til å ta medisin av frykt for at medisinen skal påvirke barnet. Det er imidlertid ytterst sjeldent at det skjer misdannelser på fosteret pga. inntak av medisin under graviditeten.

Det er likevel noen helt grunnleggende retningslinjer som gjelder i forhold til inntak av medisin under graviditeten:

  • Unngå ny medisin der det ikke foreligger bevis for eventuelle fosterskader enda.
  • Unngå medisin i de tre første månedene av graviditeten hvis det kan la seg gjøre. Det er i denne perioden at risikoen for fosterskader er størst.
  • Unngå helst å innta medisinen i tabletter eller miksturform – krem, stikkpiller og medisin som skal inhaleres er bedre.
  • Bruk den laveste dosen som er mulig.
  • Spør legen din om det er mulighet for at du kan fordele dosen din over to ganger i stedet for alt på en gang.
  • Unngå medisin som er sammensatt av to forskjellige preparater, og unngå å innta to forskjellige medisinene samtidig.

Tannlege
Det er ikke forbundet med noen risiko for verken deg eller fosteret å få reparert et hull eller bli lokalbedøvet når du er gravid.

Det er en liten risiko ved bedøvelse med stoffet sitatet/octapressin, da dette stoffet kan virke ve-framkallende, men det vet tannlegen din alt om og de fleste bedøver med noe annet. Dessuten er risikoen så liten ved også denne bedøvelsesvæsken at den nesten ikke er verdt å nevne.

Det er imidlertid best å unnlate røntgenfotografering under graviditeten siden strålene ikke er sunne for barnet. Hvis det er absolutt nødvendig med røntgen under graviditeten så sørg for å ha et tungt blyforkle over magen slik at barnet er beskyttet.

Unngå alltid tannbleking når du er gravid eller ammer. Du vil alltid svelge en liten bit av blekemiddelet og dette kan muligens ha en skadelig virkning på foster eller melk. Derfor bør du unngå tannbleking.

Les også: Overvekt og graviditet – nyttige tips

Hårfarging
Man advarer mot å farge hår under graviditet og amming. Selv hennafargete hårprodukter kan inneholder skadelige stoffer for deg og fosteret.

Det er ikke på nåværende tidspunkt kjennskap til noen former for hårfarge som ikke er en risiko, så vent med å farge hår til du har født og er ferdig med å amme, da risikerer du ikke noe.

Make-up og kremer
Make-up og krem frarådes under graviditeten. De kjemiske stoffene som befinner seg i make-up og kremer trenger inn i huden og tas dermed opp av kroppen. Derfor er det best helt å holde seg borte fra make-up og parfymer, hvis det er utenkelig så må forbruket minimeres. Det finnes også miljømerkede make-up og kremer.

Les mer om: make-up og kremer

Parfyme
Parfyme er vanskelig å unngå. Det finnes i kosmetiske produkter, i vaskemiddel, skyllemiddel, rengjøringsmidler, tøy og mange andre varer hvor du kanskje ikke engang tenker over at det er parfyme i.

Parfyme kan være farlig for fosteret og det er en av de hyppigste grunnene til framkallelse av allergi. Så vær varsom med parfymen og tenk påom det er nødvendig at du bruker produkter med parfyme i mens du er gravid. Det finnes som regel alltid miljømerkede alternativer uten parfyme.

Les også: Tips om parfyme og allergi | Parfymer kan gi allergi

Maling og sprayboks
Unngå å male, mens du er gravid. Selv de vannbaserte malingene er ikke sunne å puste inn og inneholder stoffer som er negative for fosterets utvikling. Det er heller ikke sunt å male rom og så legge seg til å sove der eller oppholde seg der uten at det er skjedd en grundig utlufting og lukten av maling har forsvunnet helt.

Alle produkter i spraybokser er skadelige fordi du under bruken av dem puster inn små partikler av stoffene og derfor tar opp stoffet direkte i kroppen, noe som kan være ytterst skadelig for barnet din og deg selv. Det finnes nesten alltid miljømerkede alternativer som ikke er i sprayboks.

Les også: Hva er folsyre?

Katt, katteavføring og kattebokser
Katter kan være bærer av en parasitt som kan medføre sykdommen toksoplasmose, mennesker kommer i kontakt med den. Parasitten formerer seg i kattens tarmsystem og spres gjennom katteavføring ut i naturen, til jord, frukt, grønnsaker og andre dyr.

Katten er det eneste vertsdyret for parasitten, men det er også en risiko for å bli smittet med toksoplasmose hvis du spiser uvaskede grønnsaker, rått kjøtt eller hvis du har vært i kontakt med jord, kattebokser og katters avføring.

Toksoplasmose er ytterst risikabelt for fosteret eller spedbarnet da en smitte av sykdommen under graviditeten eller ved fødselen kan medføre synslidelser, vann i hodet eller problemer med hjernen.

Hvis man har vært smittet med toksoplasmose en gang så blir man i de fleste tilfellene immun overfor infeksjonen. Risikoen for skader er størst hvis fosteret smittes i starten av graviditeten. De fleste barna som er smittet med toksoplasmose blir det i slutten av graviditeten.

Hvis du vil gjøre en ekstra innsats for å unngå smitte med toksoplasmose, skal du:

  •     Unngå å spise rått eller ikke gjennomstekt kjøtt
  •     Det er svært viktig å ha god hånd- og kjøkkenhygiene
  •     Unngå å smake på farse under matlagning
  •     Vask grønnsaker og frukt grundig
  •     Benytt hansker ved kontakt med jord eller vask hendene grundig
  •     Unngå upasteurisert melk
  •     Unngå direkte kontakt med kattebokser, la en annen person tømme og vaske den

Solbading
Soling har de siste årene blitt et påkledd tidsfordriv fordi strålene til sola har vist seg å være skadelige, og solskader kan føre til hudkreft senere i livet. Det er viktig for alle mennesker å være varsom med solbading, og når du er gravid så er huden din særlig utsatt.

Når du blir gravid skjer det en økning av hormoner i kroppen din. Dette kan blant annet bety at du kan få mørke pigmentforandringer i ansiktet. Typisk opptrer de som flekker eller flekker i pannen eller på kinnene.

For å unngå pigmentforandringer er det en god idé å bruke en høy solfaktor – det vil solfaktor 15 eller mer – og/eller en god og beskyttende hatt. Det er en god idé å beskytte ansiktet ditt når du oppholder deg i solen fordi solen øker risikoen for pigmentforandringer under graviditeten.

4 gode råd angående solen:

  •     Hold deg vekk fra solen mellom 12-15, når strålene er sterkest
  •     Bruk solkrem – minimum faktor 15
  •     Bruk solhatt og klær til å beskytte huden
  •     Unngå solarium

Røde hunder
De fleste har hatt røde hunder da de var barn eller de har blitt vaksinert for sykdommen. Det er imidlertid omkring 15 % av kvinner i alderen 24-35 år som ikke har hatt eller er vaksinert mot røde hunder og som har risiko for å få sykdommen under graviditeten.

Hvis man har hatt røde hunder en gang så er man alltid immun overfor sykdommen. Hvis du er i tvil kan en blodprøve fastslå om du har hatt sykdommen.

Røde hunder kan bety fosterskader eller i verste tilfeller spontan abort. Verst er det hvis den gravide får sykdommen før 8. uke. Etter 20. uke er risikoen for fosteret ikke spesielt stor.

Vannkopper
Det er ikke mange voksne nordmenn som ikke har hatt vannkopper. Så det er ikke spesielt mange som har risiko for å bli smittet under graviditeten.

Hvis du blir smittet med vannkopper under graviditeten kan sykdommen utvikle seg og bli svært alvorlig.

Så hvis du er i tvil, om du har hatt vannkopper bør du få tatt en blodprøve som kan fastslå om du har hatt sykdommen, og hvis ikke så er det en idé å ta vaksine. Dette skal helst skje 3 måneder før en graviditet.

Parvovirus
Parvovirusinfeksjon er som regel en mild barnesykdom som kan gi et rødt utslett på kinnene.
60-70 % av alle voksne har hatt sykdommen, som man kan ha hatt uten å oppdage det.

Hvis en gravid smittes med parvovirus øker det risikoen for abort. Hvis du har mistanke om at du har parvovirusinfeksjon under graviditeten er det en god idé å ta blodprøve for å bevise det.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *