Terje E.

Hagetips: Grønnsaker skal gro i lys og sol

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Altfor mange kjøkkenhager ligger i et hjørne av hagen, ofte tett opp til hekk eller i delvis skygge av høye trær, mens blomsterbedene tildeles midten av hagen der det er massevis av sol det meste av dagen. Ofte er det gressplenen som er ute i solen.

Kjøkkenhagen ut i lyset

Prydhagen anses for å være litt finere enn kjøkkenhagen. Men en kjøkkenhage er noe man skal være stolt av, noe som skal vises fram og ikke noe som skal gjemmes vekk.

Kjøkkenhagen signaliserer at man ofrer tid og energi på å dyrke sunne og friske grønnsaker til familien sin. Og kjøkkenhagen kan man innrette slik at den både er spennende med mange forskjellige grønnsaker og flott som et blomsterbed. Bare på en annen måte.

Les også: Slik planter du enkelt i hagen

Kjøkkenhage

I England og Frankrike dyrkes det potagerhager, hvor det er lagt vekt på utseendet. Her er det bedene satt sammen ut fra utseende. I den kreative hagen velges ofte grønnsaker med fargede blader, fiolett kål og bønner, tomater i mange farger osv.

Snu hagen «på hodet«

Hvis man for alvor vil ha store og flotte grønnsaker så er man nødt til å snu hagen på hodet. Kjøkkenhagen skal plasseres der det er massevis av sol. Blomsterbed kan man i prinsippet anlegge hvor som helst bare man velger de riktige staudene til stedet. Skyggebed med blomster kan bli både flotte og blomsterrike mens grønnsaker dyrket samme sted blir små og usle og noe som man helst ikke viser fram. Det gir ikke mye mat på bordet, og man mister lysten til å dyrke kjøkkenhagen.

Les også: Plant i krukker effektivt

Finn det rette stedet

Det gjelder derfor å finne den best mulige plassering for kjøkkenhagen. Enten kan man velge et sted hvor det allerede er sol og massevis av lys eller kan man skaffe lys og luft ved å felle eller beskjære de eksisterende trærne og buskene i hagen.

Når man skal velge plassering av kjøkkenhagen, skal man kjenne sin hage i forhold til sol og skygge på årstidene. F.eks. gir en hekk på øst og vestsiden en ganske lang skygge mens en hekk mot sør gir en kort skygge om sommeren når solen står høyt på himmelen. En hekk mot nord skygger nesten ikke for solen, men den tar likevel lys fra plantene fordi en en del av lyset kommer fra nord.

Som hageplanlegger må man ha kunnskap om den enkelte planten og kunne se hvor i hagen at vekstbetingelsene passer til planten.

Potetbed

En frodig kjøkkenhage er vakker – selv grønne potetbed ser flott ut i juni. Man kan dyrke grønnsaker inntil en meter fra et espalier med f.eks. bjørnebær hvis det ikke er for høyt og det er plassert enten mot nord eller sør.

Grav opp en del av plenen

Hvis man har en stor gressplen kan man se nærmere på om ikke man kan etablere en kjøkkenhagen der. Det er mer fornuft i å dyrke grønnsaker til familien enn i å bruke tid og drivstoff på å slå en gressplen.

Midt ute på en gressplen er det normalt massevis av lys og luft. De fleste grønnsakene kan klare seg i litt vind, men ikke med for lite sol. De mer varmekrevende grønnsakene som tomater og chili skal imidlertid dyrkes et sted med både le og sol.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *