Terje E.

Hold styr på privatøkonomien – raske tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Har du orden på hva du bruker pengene dine til – eller forsvinner de bare stille mellom hendene på deg uten at du vet hvor de blir av?

Hvis det er det sistnevnte som er tilfellet så anskaff deg et regnskapsprogram og bokfør forbruket ditt ned til den siste øreavrundingen. Du slår to fluer i en smekk ved å gjøre det. Du blir tvunget til å sette deg inn i regnskap, noe som aldri er en ulempe og du får et totalt overblikk over hvor pengene dine blir av.

I og med at du bokfører alt blir du hver gang minnet om hva det er du bruker pengene dine til og hvordan privatøkonomien din ser ut. Det kan raskt få deg til å endre forbruksvanene dine. Irriterer det deg for eksempel ikke hvor mange penger du hvert år kaster bort på å kjøpe handleposer på butikken? Når du først har bokført den utgiften mange  ganger så er veien til anskaffelse av en ryggsekk eller et handlenett ikke lang. Det er godt for privatøkonomien og det er godt for miljøet. Igjen to fluer i en smekk.

Les også: Refinansiering og bankbytte

Det blir raskt en vane med det daglige regnskapet og det tar ikke lang tid når du først er blitt vant til det. Og regnskapsprogrammet trenger ikke å være dyrt. Du kan finne utmerkede programmer som koster ingenting eller er meget billige på nettet.

Les også: Refinansiering av lån og kredittkjøp lønner seg | Refinansiering – veien til en lettere økonomisk hverdag | Artikler om personlig økonomi (ekstern lenke)

Vi kan si at følgende ting er avgjørende:

  1. Ha et komplett overblikk over inntekter og utgifter – hver eneste lille post skal med for de kan utgjøre en stor forskjell hvis det er mange av dem.
  2. Lag et presist budsjett hver 1. januar for hele året og når du ser alle utgiftene dine på papiret er det kanskje noen som helt kan skjæres vekk. Ta vare på budsjettene fra tidligere år slik at du kan se hvilke utgifter som har endret seg.
  3. Samle smågjeld til et fornuftig lån i banken – det kan spares mye renteutgifter – og det som er spart er tjent.
  4. Unngå fristende og vanvittig dyre lånene i butikkene og diverse kontokort – renten vil sikkert være ca. 25 % i året hvis man regner etter.
  5. Spenn ikke buen strammere enn at du haren buffer som kan brukes hvis uforutsette ting skjer (alt fra TV, vaskemaskin, knekt tann m.m.). Bruk derfor aldri opp alt du har.
  6. Bruk litt tid på nettet og se hvor du kan få de mest fordelaktige rentene både på innskudd og utlån – og still krav til banken – det er nemlig ofte rom for forhandling, men det krever energi og utholdenhet.
  7. Finn ut (i desember hvert år) hvordan pensjonssparingen din er og om du evt. får restskatt, det er bedre å innbetale til sin egen pensjonsordning enn å gi pengene til skattevesenet – I hvilken lomme mener du at pengene har det best?
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *