Terje E.

Refinansiering – veien til en lettere økonomisk hverdag

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvis smålån, kredittkortgjeld og regninger hoper seg opp – hva gjør man da? Vi ser på luksusfellen at mange velger å glemme det, skyve det bort i en skuff og heller skaffe seg flere kredittkort. Dette går som kjent ikke i lengden, å leve over evne over tid vil føre til betalingsanmerkninger og kredittkortene vil slutt å komme i posten. Det er viktig å ta grep FØR kredittverdigheten din får en smell, da lukkes nemlig døren din til veldig mye hjelp.

Det første du bør gjøre er å lage en ordentlig og ærlig oversikt over ALL gjeld og hvor mye dette koster deg per måned. Her bør også privat gjeld, studielån og eventuelle nedbetalinger på forfalte fakturaer/inkassogjeld være med. På denne måten vil du kunne skaffe deg oversikt over den totale gjelden og hvor stort et refinansieringslån bør være på. Er den totale gjelden større enn ønsket lånebeløp bør de dyreste smålånene inkluderes først. Studielån er ofte gunstig å beholde, såfremt ikke det er gått til inkasso. Før du søker bør du også ta stilling til om du klarer å betale det nye refinansieringsbeløpet, ellers vil du være like langt om kort tid.

Les også: Refinansiering og bankbytte

Har du mer lån enn du vil klare å refinansiere /med unntak av hus og billån – disse har ofte gunstige vilkår og kan holdes utenfor) bør du se deg om etter alternative løsninger i tilegg til refinansieringen.

Mange kan ta seg en deltidsjobb på kvelder og i helger over kortere eller lengre perioder for å betale ut kortsiktig gjeld. Klarer du å skaffe 5-7000 ekstra i måneden ved hjelp av ekstrajobb vil mye være gjort.

Det kan også være en løsning å se på muligheten om å be om høyere lønn på din dagjobb, eller se seg om etter annet arbeid som gir deg høyere inntekt enn din nåværende hovedjobb.

Bestemmer du deg for å refinansiere hele eller deler av kredittkortgjelden din vil du få mange fordeler. Det første du merker er at du får mindre kreditorer å forholde deg til. Bare det i seg selv vil gjøre at det blir mye enklere for deg å ha oversikt over økonomien din. Ofte vil du også måtte betale mye mindre på et større lån, enn på mange mindre, separate lån. Nedbetalingstiden på store lån er som regel lengre enn på mindre lån. Ved å spre nedbetalingen over flere år vil den månedlige kostnaden automatisk bli mindre, som igjen gir deg mer overskudd per måned til å betale ned gjeld raskere.

Les også: Sliter du med gjeld?

Hva kreves det for å refinansiere lån?
En refinansiering av dine lån, både refinansiering med betalingsanmerkninger og uten, vil si at du tar opp et nytt, større lån for å betale ut de lån du allerede har. Har du mange smålån, eller kredittkortgjeld vil dette lønne seg da betingelsene ved større lån som regel er bedre enn ved smålån. Lånet vil altså ikke forsvinne, men de vil bli samlet til et lån. Et refinansieringslån skiller seg fra andre lån på en del områder. Ved søknad om forbrukslån spør som regel ikke bankene hva du skal bruke lånet ditt til. Du kan med andre ord velge å bruke hele lånet på en helg fylt med fart og moro, eller du kan bruke det på fornuftige ting som oppussing eller bil. Ved refinansiering vil som regel banken vite hvilke lån du ønsker å innfri ved hjelp av det nye lånet. Hvis du har mye eksisterende gjel er det lettere for en bank å si ja til et refinansieringslån enn til et nytt forbrukslån. Slik vil banken vite at du kan holde det nye lånet fordi de andre lånene vil forsvinne.

Det vil alltid lønne seg å samle smålån til et større lån da det vil gi deg bedre rente og mindre gebyrer som igjen gir deg mindre utgifter. I tilegg vil refinansiering gi deg en lettere oversikt over hva du skylder og du slipper å forholde deg til flere kreditorer. Du vil da motta faktura fra kun en kreditor. Det er derimot viktig å huske på at gjelden din ikke blir mindre ved å refinansiere smålån, lånet skal fortsatt betales tilbake, du oppnår bare med forutsigbarhet og bedre betingelser. Du kan tenke på refinansiering som en ny begynnelse, bruk den til å få god kontroll på din private økonomi.

Les også: Refinansiering

Viktig å sjekke før refinansiering
Få totaloversikt over all gjeld. Ta med alle summer, små som store. Har du privatgjeld må dette også regnes inn. Sjekk kostnadene dine på hvert lån du har. Du må være sikker på at betingelsene på det nye lånet etter refinansiering er fordelaktig for deg. Undersøk med flere utlånere for å finne de beste refinansieringsvilkårene for deg. Kanskje kommer du ikke i mål med alle smålånene hos alle. Hva er viktigst for deg? Vær sikker på at du kan betjene det nye lånet. Vanligvis vil et stort lån i stedet for mange smålån utgjøre en betydelig mindre kostnad per måned – men du må fortsatt ha råd til lånet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *