Terje E.

Monter ryggekameraet selv

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Har man først gått til det skritt å anskaffe seg et ryggekamera, og ønsker å montere dette på egenhånd, er det en del triks og nyttige tips man bør merke seg. Selv om det i bunn og grunn dreier seg om å bare skru fast enhetene og koble dem sammen, kan man med enkle grep gjøre operasjonen betraktelig lettere for en selv, hvis man bare tenker seg litt om først.

Mer om kameraer her (ekstern lenke):  Ryggekameraer

Noe av det første man bør gjøre er å bestemme seg for hvor på bilen man ønsker å montere utstyret. I grove trekk kan man si at skjermen selvfølgelig nok skal monteres et sted hvor føreren skal kunne se og betjene den uten at det går ut over trafikksikkerheten, og den skal heller ikke være montert på en slik måte at den er til generell sjenanse under kjøring. Med mindre man har en skjerm som monteres virkelig godt fast i bilens interiør, bør man også ha det i tankene at den skal være enkel å fjerne og ta med seg, dersom man forlater bilen for lengre tid om gangen. For eksempel ved parkering, da det også faller naturlig å ta med seg både gps og bilstereo når man går.

Når man har bestemt seg for hvor i bilen det er mest hensiktsmessig å montere skjermen, bør man finne ut hvor det er enklest å hente strøm til apparatet fra. Mange velger den samme ledningen som til bilradioen, hvilket normalt ikke er noe problem, eller man kan trekke en ny ledning hele veien fra batteriet. Noen biler har et eget opplegg til denne type ekstrautstyr montert fra fabrikken av, men med mindre man har et skjema over ledningsnettet i nettopp den aktuelle biltypen man skal montere i, kan det være vanskelig å vite presis hvilken ledning man skal koble seg inn på. Det er ikke tilfeldig, og kobler man feil risikerer man at en sikring går, eller i verste fall at noe annet ikke vil virke etter hensikten.

Selve kameraet skal selvfølgelig monteres bak på kjøretøyet, og helst et sted hvor det er sånn noenlunde beskyttet. Ikke bare mot vær og vind, men like mye mot ytre påkjenninger og eventuelt også tyveri. Det finnes en del kameraer som monteres direkte i bilens karosseri, på en slik måte at man må vite det er der for å få øye på det. Pynteknapper og skruehull er typiske «gjemmesteder» for slike kameraer, og mange monterer dem også innvendig i bakvinduet på bilen.

Å strekke ledningen mellom kameraet og skjermen kan for mange fortone seg som litt av en utfordring, men med litt planlegging er det ingen uoverkommelig oppgave.

Man kan enten velge å følge bilens hulrom for ledninger, eller enten legge den under gulvmatten eller over det innvendige taket. Et godt tips i så henseende er å bruke en gardinwire å trekke ledningene med, da disse ofte er både mer fleksible og samtidig stive nok til å la seg føre gjennom de trange stedene i bilen. Et annet alternativ er selvfølgelig å kjøpe en løsning med trådløs overføring av signalene, hvor man da slipper å tenke på kabling overhodet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *