Terje E.

Parfymeallergi er på fremmarsj

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Nye tall viser kraftig vekst i antallet barn med parfyme- og kontaktallergi. Overfører man umiddelbart tallene fra de utenlandske undersøkelsene til norske barn tilsvarer det at cirka fire prosent mot tidligere cirka to prosent rammes.

Stadig flere barn må droppe drømmen om å bli skuespiller, sminkør eller frisør fordi de i barndommen rammes av allergi overfor de parfymestoffene som finnes overalt i samfunnet vårt. De kan ikke bruke håndsåpen på offentlige toaletter, smøre seg med parfymerte krem eller få en fritidsjobb som rengjøringshjelp.

Undersøkelser av kontaktallergi fra hele verden viser at antallet barn som får kraftige utslag som eksem og hudlidelser som følge av parfyme, er økende. Kontaktallergi er en allergiform hvor kroppen reagerer overfor stoffer som huden kommer i kontakt med.

Les også: Skjulte parfymer kan gi allergi

Overfører man umiddelbart tallene fra de utenlandske undersøkelsene til norske barn tilsvarer det at cirka fire prosent mot tidligere cirka to prosent rammes.

«For 30 år siden mente man at barn ikke kunne ha kontaktallergi, men undersøkelser i dag viser at selv helt små barn får det. Og når de får det er det akkurat som å gå på et tog man aldri kommer av igjen», sier lege Mette Hansen.

Barna får allergi fordi de møter kraftige allergifremkallende parfymestoffer i blant annet krem, sjampo, såper og – litt senere i barndommen – deodoranter, make-up og hårfarger. Hårfarging og hennatatoveringer framkaller også allergi.

Naturprodukt lurer
Selv om det selges flere og flere parfymefrie produkter blir foreldrene av og til lokket av naturprodukt med naturlige duftende oljer som er like allergifremkallende.

«Når en krem med parfyme kommer på huden så kan den trenge gjennom hudbarrieren og gjøre kroppen overfølsom overfor stoffet. Neste gang huden møter det stoffet vil den reagere med alt fra rødme og kløe til vabler og sår, alt etter hvor kraftig den allergiske reaksjonen er», forklarer Mette Hansen.

Det er logisk at det er en stigning av parfymeallergi blant danske barn og unge for de er mye mer utsatt for parfymestoffer enn barn var tidligere.

«Det store skiftet skjer når barna begynner å bruke voksenprodukter som for eksempel deodoranter. Det er jo ikke usedvanlig at ti-årige bruker forskjellige former for parfyme, kremer og make-up. Derfor er de mye mer utsatte, enn barn var før i tiden», sier Mette Hansen. Hun mener at økningen må føre til ytterligere forskning.

Les også: Allergibombe i kosmetikk gjør Merethe syk

Slik unngår du allergifremkallende parfyme

allergi-8-lite«Parfymefri» betyr ikke alltid’ uten parfyme’.

Spar på parfymen, hvis du vil unngå allergiske reaksjoner.

«En gang parfymeallergi, alltid parfymeallergi.» Slik høres det nedslående faktum ut fra hva legene sier.

Deodoranter og kremer med parfyme er de største synderne når det kommer til allergifremkallende produkter.

Les også: Deodorant er det mest allergifremkallende

Men det er flere ting du kan gjøre for å gardere deg mot allergifremkallende parfyme i skjønnhetsproduktene dine:

1. Velg fortrinnsvis uparfymerte produkter. Unngå dem hvor det står «parfyme», «parfyme», «aroma», eller «fragrance» i ingredienslisten.

2. Husk på at også naturlige duftstoffer i for eksempel økologiske skjønnhetsprodukter kan være sterkt allergifremkallende. Vi anbefaler at man lukter på produktene. Lukter de, så er det alltid parfyme eller duftstoffer i.

3. Når du velger deodorant så gå etter dem som heter «antiperspirant» i stedet for de parfymerte «deodorantene». Men vær oppmerksom: Du kan risikere at produkter med anmerkningen «parfymefrie» inneholder parfyme som er tilsatt for å konservere produktet. Hvis du er i tvil kan du alltid lukte på produktet.

4. Bruk alltid kremer uten parfyme på kroppen. Parfymen gir god duft, men har ingen fuktighetsgivende effekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *