Terje E.

Sex og graviditet – Viktige tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er helt ok å ha sex når du er gravid. Men samlivet endrer seg ofte på grunn av graviditeten. Kanskje har kvinnen ikke så mye lyst pga. humørsvingninger eller en generell følelse av ubehag ved graviditeten, eller mannen kan plutselig føle seg mindre tiltrukket av partneren sin i forbindelse med kvinnens kroppsforandringer under graviditeten.

Det er viktig at du kommuniserer med partneren din om de forandringene som skjer for deg og for ham. Overgangen fra å være 2 til å bli 3 starter allerede under graviditeten og mange ting endrer seg hele tiden og kanskje for alltid mellom mannen og kvinnen i forbindelse med graviditet og fødsel.

Kristendom og sex (eksten lenke)

Tabu

Problemer med lyst på sex er et emne som ofte er tabu mellom venner og venninner. Men det kunne kanskje være med på å hjelpe et nytt foreldrepar i overgangen fra å være par til å bli foreldre hvis man snakket litt mer om det. Det skjer ofte i forbindelse med en graviditet og en fødsel at:

  • kvinnen får mindre lyst på sex
  • paret ikke er så ofte sammen som før

Hvorfor endrer lysten på sex seg?

Endringen i sexlivet kan forekomme allerede fra første tri-mester. Noen kvinner opplever økt lyst i forbindelse med graviditeten fordi det er en økt blodtilførsel, men mange opplever så store psykiske og fysiologiske forandringer i forbindelse med graviditeten at de får mindre lyst. Det tar tid å omstille til seg at man skal bli mor – og mange kvinner blir så opptatt av graviditeten og barnet at de ikke har det samme behovet for mannen og for et seksuelt samvær i samme grad som før graviditeten.

Les også: Ting du skal unngå når du er gravid

Nærhet i stedet for sex

Selv om man ikke har lyst på sex kan det være fint å ligge sammen og holde om hverandre likevel. Ømhet og nærhet er kanskje det kvinnen har bruk for i en periode, i stedet for sex. Det kan kanskje være vanskelig for mannen å forstå og det kan lett oppstå sårede følelser og krangler. Det er viktig å snakke om hvordan man har det, både for mannens og kvinnens vedkommende, for å unngå disse problemene. Det kan kanskje være en hjelp å tenke på at mange andre par har det på samme måte og at man ikke er alene om å oppleve disse tingene.

Andre tri-mester – lysten tilbake?

En del kvinner opplever at sexlysten vender tilbake i 2. tri-mester. Nå har kroppen funnet seg mer til rette med graviditeten, kvalmen er borte, og mentalt er kvinnen nå også i ferd med å venne seg til å skulle være mor. Sexlivet vender kanskje tilbake, men i takt med at kvinnens kropp forandrer seg kan det være vanskelig å ha samleie i de vante samleiestillingene. Misjonærstillingen kan belaste kvinnens bekken for mye og kan samtidig føles ubehagelig pga. den store magen som kommer i veien.

Les også: Graviditetens forløp – trimestre

Nye stillinger

Det kan være en god idé å prøve andre stillinger som letter trykket på bekkenet for kvinnen og gjør det mer behagelig for begge parter, siden magen tar opp mer plass. En god stilling er, hvis man ligger i skje, med mannen bakerst. Da lettes trykket fra kvinnens rygg og bekken under samleiet. Eller kanskje med kvinnen oppå, da er ikke magen i veien.

Menn med nedsatt lyst

Der kvinner ofte føler nedsatt lyst i 1. tri-mester, så opplever mange menn nedsatte lyst i 3. tri-mester. Dette skyldes kanskje problemer med kvinnens størrelse – magen tar mer plass og representerer nå tydeligere det den inneholder. Noen er kanskje redde for å skade barnet mens andre ikke synes at deres seksuelle lyster er forenelige med en gravid kvinnes kropp. De føler at det er moralsk forkastelig å ha sex med en gravid kvinne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *