Terje E.

Sykefravær, ryggsmerter sitter ikke alltid i ryggen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange sykemeldinger kan unngås med noen enkle metoder. Ofte handler det ikke om ryggen. Vi skal fokusere på mye annet enn smerter og diagnoser, hvis sykefraværet skal reduseres:

Ofte er det andre årsaker til at folk sykemelder seg med ryggsmerter. Sykefravær er et komplekst område. Flere regjeringer har forsøkt å få ned sykefraværet, men med svært lite hell. Det er noen psykologiske ting på spill som gjør det svært vanskelig.

Forbausende banalt

Ryggsmerter ligner ppå mange måter astma og migrene. De er kroniske eller tilbakevendende, men de trenger ikke å utløse en sykemelding eller et ulykkelig liv. Undersøkelser viser at det kan være forbausende banale ting som gjør at ryggpasienter ikke vender tilbake til jobben. Hvis de for eksempel hver tirsdag skal løfte en bestemt ting. Eller at forholdet til sjefen ikke er godt. Slike bakenforliggende årsaker til sykemeldinger er det ikke så populært å snakke om, men det ville virkelig forandre på ting å snakke om dem. Firmaer kunne redusere enormt mye sykefravær – i stedet for å fokusere på selve diagnosen.

sykemelding-jobb-ryggplager-smerterDerfor kan leger, fysioterapeuter eller kiropraktorer også være mye bedre til å fange opp faresignalene på langvarig sykemelding tidlig i forløpet. Det skal undersøkes bredere og mer systematisk angående årsaken til at pasienten ikke går på jobb for tiden. Det ville gi en stor gevinst i forhold til å få folk tilbake på arbeid. For har man det dårlig på jobben er det mye lettere å sykemelde seg hvis man har vondt i ryggen. Spesielt langvarige sykemeldinger er relativt uavhengige av hva det feiler folk. Derfor er det ikke nok å få fjernet en skiveprolaps. Å fjerne de fysiske plagene får ikke folk nødvendigvis tilbake på arbeid, for sykemelding er en problematikk i seg selv.

Sykemeldinger for ryggproblemer kan aldri bringes ned til null. Det vil alltid være personer med dårlig rygg, som ikke kan jobbe. Men det vil også alltid være folk som «bare» finner en annen diagnose når ryggsmerter ikke lengre er gangbart som sykefravær.

Les også: 5 strekkøvelser som kan lindre ryggsmertene dine | Ryggpasient: «Jeg har sovet i lenestolen i syv år»

Diagnosevandring

Personer med kroniske ryggproblemer har ofte også andre konkurrerende sykdommer som f.eks. depresjon. Blir det vanskeligere å bli sykemeldt med ryggsmerter vil noen pasienter bli sykemeldt med andre diagnoser slik at det i praksis blir snakk om diagnosevandring. En innsats på ryggområdet, hvor man i høyere grad innkalles til helsepersonale, vil hjelpe på en situasjon med diagnosevandring. Vi mangler slike kompetanser og programmer i dag.

Det mangler en helt generell diskusjon om hvordan vi innretter arbeidslivet.
Ryggsykedager handler ikke bare om rygg. Det handler like mye om hvordan vi innretter arbeidslivet slik at folk kan holde ut med jobben sin. Hvis det er meningen at de skal jobbe til de er 70 år, hvordan sikrer vi at de har lyst til det og ikke bare sykemelder seg?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *