Terje E.

Unge ikke-røykere eksperimenterer med e-sigaretter

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Forskere er bekymrede over at unge ikke-røykere eksperimenterer med elektroniske sigaretter. E-sigarettene kan være en inngangsportl til vanlig røyking, sier eksperter.

Egentlig skulle e-sigaretten være et middel for å slutte å røyke, men flere forskere frykter nå at de elektroniske sigarettene i stedet kan være en trigger som får unge til å røyke vanlig tobakk.

En ny amerikansk undersøkelse viser at unge ikke-røykere eksperimenterer med e-sigaretter og her bekreftes tendensen av flere organisasjoner.

Charlotte Pusinger som forsker i forebygging av røyking kaller unges bruk av e-sigaretter for «bekymrende.»

«Flere undersøkelser viser at e-sigaretter tiltrekker seg unge mennesker – også ikke-røykere. Vi er bekymrede for om det kan være en inngangsport – eller det vi kaller en Gateway – som introduserer de unge til vanlig røyking.»

«Vi vet for eksempel at tobakksrøyking kan være en Gateway til å røyke hasj, men e-sigaretter er temmelig nye på markedet slik at man ikke kan dokumentere hvor mange som på samme måte går fra e-sigaretter til vanlige sigaretter. Men man kunne vel forestille seg at de samme mekanismene gjorde seg gjeldende», sier forskningsoverlege Charlotte Pusinger.

Populær damp

E-sigaretter kalles også dampsigaretter, og de elektroniske sigarettene har stigende popularitet blant nordmenn de senere årene.

En forsker forteller: «Det er ingen tvil om at det er noe som foregår. Vi har kontakt med folk i kommunene som arbeider med barn og unge slik at vi hører om det rundt i hele landet. Men vi kan ikke si noe presist om omfanget».

Unge tror at e-sigaretter er uskadelige

I en amerikanske undersøkelsen publisert i det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Preventive Medicine har 1379 amerikanere med en gjennomsnittsalder på 24 år blitt fulgt igjennom et år.

Ved studiets begynnelse hadde ingen av forsøksdeltakerne prøvd å bruke e-sigaretter, men da de ble spurt igjen etter et år hadde 2,9 prosent av de ikke-røykende forsøksdeltakerne eksperimentert med e-sigaretter.

Samtidig viste undersøkelsen at det var sammenheng mellom de unges oppfatning av e-sigaretter som «mindre skadelige» og tilbøyeligheten deres til å prøve de elektroniske røykene.

Forskeren bak undersøkelsen mener at studiet viser at «det er en interesse for e-sigaretter blant ikke-røykende unge voksne.»

«Det er problematisk, for unge voksne er fremdeles i ferd med å utvikle tobakksvanene sine og e-sigaretter kan introdusere unge voksne til å bruke tobakk», heter det i en pressemelding fra Dr. Kelvin Choi som sto bak forskningen ved det amerikanske University of Chicago.

Les også: Fakta om røyking – enkle tips

Barn kjøper e-sigaretter

Den amerikanske undersøkelsen bakkes opp av en britisk undersøkelse fra 2012 som viste at blant 20.240  polske studenter i alderen 15-24 år hadde 3,2 prosent av ikke-røykerne prøvd e-sigaretter.

I dag kan de elektroniske sigarettene kjøpes helt lovlig av barn og unge så lenge de ikke inneholder nikotin. Forskere opplever frustrerte foreldre som ringer inn og forteller at barna deres kjøper e-sigaretter og man er bekymret for om unge bruker det som en måte å lære å røyke på.

Smaker av sjokolade og frukt

Den væsken som trekkes innmed  e-sigaretter fås i mange smaksvarianter slik som sjokolade, jordbær, tyggegummi, sitrussmak og lignende. De velsmakende e-sigarettene kan minne om den søte tobakken som brukes i vannpiper.
Det minner litt om vannpiperøyking. Selv om vannpipene kan smake godt og ufarlig så inneholder de store mengder nikotin og man har dokumentasjon for at vannpiperøyking kan føre til at man begynner å røyke andre typer tobakk.

Man skal heller ikke underkjenne det faktumet at både vannpiper og e-sigaretter kan inneholde temmelig store mengder nikotin. Nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff.

Overlege: Bare ett mindre problem

I Norge er det forbudt å selge e-sigaretter som inneholder nikotin, men mange e-sigarettbrukerne bruker alikevel nikotinholdige væsker i e-sigarettene sine.

En rask googling viser at massevis av norskspråklige internettsider selger ulovlige nikotinvæsker til e-sigaretter og ifølge flere medier er væsken også tilgjengelig i visse kiosker og lignende.

Det er en bekymring at unge bruker e-sigaretter som startskudd til vanlig tobakksrøyking, men omfanget av problemet er muligens ikke stort. Vi hører ofte at det er en stor bekymring i forhold til e-sigaretter, men det finnes ingen dokumentasjon for det. Noen forskere tror at de unge som eksperimenterer med e-sigaretter er de som alikevel ville eksperimentere med å røyke.

Stor usikkerhet om e-sigaretters virkning

Det er stor usikkerhet om hvor farlig det egentlig er å bruke e-sigaretter, blant annet fordi produktet fortsatt er så nytt at forskerne enda ikke kjenner langtidsvirkningene av å dampe i vei på de elektroniske sigarettene.

Les også: Er e-sigaretter helsefarlige?

Det er gjennomført mindre studier som viser at det foregår en målbar påvirkning av luftveier etter bare få minutters røyking på en e-sigarett med nikotin, men det er ikke mulig på dette grunnlaget å vurdere de helsemessige konsekvensene på sikt. Det må derfor konstateres at det er en betydelig usikkerhet om sikkerheten ved å bruke produktet – spesielt over lengre tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *