Terje E.

Unngå smitte fra bær og grønt

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Slik kan du unngå smitte fra importert frukt og grønt

  •     Skyll salat og bær i eddikvann (et halvt til kvart glass til et par liter vann. La salaten ligge i 2-3 minutter. Bruk sterk eddik med 35 prosent, ikke 7 prosent eddik). Dette kan også brukes på jordbær og andre bær uten at kvaliteten synker.
  •     Sukkererter kan ligge noen sekunder i kokende vann. Dersom de deretter skylles i kaldt vann, så blir de ekstra sprø.
  •     Ikke bruk samme redskaper på andre matvarer etter at du har brukt dem til rått kjøtt.

Disse rådene er spesielt viktige å huske på også f.eks. hvis men ar på FODMAP-diett da maten må være ren for å unngå feil konklusjoner.

Matforgiftning

bar-smitte-frukt-gronnsakerMatforgiftning er et samlenavn på infeksjoner og forgiftning som oppstår når man spiser mat som inneholder giftstoffer. Dette kan være bakterier.

Matforgiftning skyldes alltid mangelfull hygiene. Ofte er det snakk om mat som ikke er godt nok varmet eller at det er bakterier på overflaten av maten som ikke er fjernet.

Man regner med tre typer matforgiftning i Norge.

  •     Den vanligste er en akutt betennelse i mage og tarm som ofte oppstår av salmonella- eller shigellabakterier. Disse gir stort sett en reaksjon i løpet av ett døgn. Desto mer giftstoff man har fått i seg, desto raskere blir man dårlig. Symptomene kan være oppkast og diaré, og kan vare fra noen timer til noen få dager.
  •     Andre bakterier som stafylokokker gir symptomer som brekninger, diaré og ofte kollaps i løpet av kort tid, som 2-4 timer.
  •     Botulisme er den alvorligste typen matforgiftning. Den angriper nervessystemet med lammelser istedenfor fordøyelseskanalen. Botulisme kan oppstå når man har spist mat som har vært lagret lenge, som dårlig hermitisert hermetikk og rakfisk.

Tidligere norske matbårne utbrudd fra frukt og grønt

1994: Shigella sonnei-utbrudd etter importert av isberg-salat fra Spania

1999: E. coli O157:H7 trolig norsk salat. Lite utbrudd. Kun 4 syke

2004: Salmonella Thompson-utbrudd etter importert ruccola fra Italia

2007: Utbruddet med Salmonella Weltevreden var forårsaket av alfalfaspirer produsert i Norge. Det var alfalfa-frøene som ble benyttet til spiringen som var forurenset med salmonellasmitte. Disse frøene var importert og hadde opprinnelse fra Pakistan. De samme frøene forårsaket også tilsvarende utbrudd i Danmark og Finland på samme tidspunkt.

2009: Shigella sonnei importerte sukkererter fra Kenya.

2010: Norovirus importert grønn lollo-salat fra Frankrike, via Danmark.

2011: Shigella-utbrudd etter importert pesto

2011: Yersinia enterocolitica importert raddichio rosso-salat. Mistanke om at en salatblanding fra Bama var smittekilden.

2012: Enterotoksigen E. coli-utbrudd ved Klækken hotell i Buskerud etter importert gressløk. Flere hundre gjester ble syke.

2013: Hepatitt A-utbrudd fra importerte jordbær fra frysedisken i Coop-butikker.

2014: Hepatitt A-utbrudd fra importert frossen skogsbærkake (bærene trolig årsaken)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *