Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Hvor er webutvikler-yrket på vei?

adeneo

Medlem
Det er jo ikke slik at man besøker nettsiden sin en dag og vips så er alt kaos dersom man bruker WP.


Jeg tror nok ikke det jeg heller, WP har nok dessverre kommet for å bli, men det verdt å merke seg at WP slik det fremstår i dag er noe som er forholdsvis nytt, og at WP ikke har vært tilgjengelig så veldig lenge.
Automattic har vel heller ikke vært den store gullgruven, selv om det hevdes at selskapet nå går i pluss, så er det investert en god del penger i dette, og WP er som de fleste har fått med seg tilnærmet gratis.
Det er også en forholdsvis liten stab av personer som står bak dette, hvis man ser i forhold til mange andre software selskaper, samt at WP er open source, slik at brukere også er med på utvikle WP, og den koden skal igjen gåes over og sjekkes av noen få personer, slik at muligheten for feil er i høyeste grad til stede, og det er bare et par år siden WP hadde store problemer med sikkerheten.
Slik at selv om det i det siste har vært lite problemer med WP så er det ikke noen garanti for at det vil være slik i all overskuelig fremtid, men det er selvfølgelig lov å håpe.
 
Sist redigert:

spikre

peterhamre.no
Jeg oppfatter "Sjefskoder" for svært arrogant, og han virker til å være en person med et stort behov for å fremme seg selv. I det hele tatt rart han vil bruke tid på en slik veldedighet-forum som dette er. Så kostbar som hans tid tydeligvis er, må han vell tape en (normal) månedslønn på denne tråden.
 

adeneo

Medlem
@Dag:
Joa, selvfølgelig er det slik at alt kan krasje, se på Windows, jeg sliter med plutselig BSoD om dagen, og er så irritert at hadde jeg hatt Bill her nå så hadde han fått ett sett til med mandler.
Poenget er at det er ikke alltid det spiller noen rolle hvem som har skrevet koden, og som jeg skrev tidligere så er min erfaring at det er ikke alltid en syyyk utdannelse betyr at man er kompetent, kun at man har en..... wait for it..... syyyyk utdannelse!!

Det er også slik at det er to sider, de som pusler med WP har helt klart et marked, og det er også helt klart at det er personer/selskaper som betaler for å få satt opp slikt, samtidig virker det som mange føler seg litt truffet av Sjefskoder sitt innlegg, og mener at de med full rett kan kalle seg webdesignere / utviklere eller hva som helst, selv om de ikke kan kode den enkleste lille ting, noe som for meg virker pussig da det ikke er det jeg forbinder med hverken tittelen eller yrket, men nå har ikke jeg noe greie på slikt, jeg bare liker å være med å kverulere litt jeg ;) , så det er godt mulig jeg tar feil? Nå er vel heller ikke tittelen beskyttet så jeg kan kanskje tittulere meg Webdisigner jeg også, eller!!

På den andre siden er det de som virkelig kan dette, og at de hater WP forstår jeg godt.
WP er tross alt som også tidligere nevnt noe som ble skapt for at det skulle være enklere for privatpersoner å komme seg på nett med en liten blogg eller nettside uten å måtte lære seg html, css, php osv.
Når det nå er blitt slik at svært mange "webdisignere" kan tilby billige nettsider for kunder ved å bruke WP så er det klart det går de som har brukt svært mye tid på å faktisk lære seg dette litt i næringen, noe som etter min mening er uheldig da jeg ikke ønsker et internett fullt av ferdigsider fra WP, men som kanskje er uunngåelig.

Så er det vel den tredje siden, nemlig WordPress selv.
Som lenker i mitt forrige innlegg viser er dette i utgangspunktet skapt av noen ildsjeler som ikke ønsker reklame eller betaling, men at dette skal være et open source prosjekt fritt for alle. Samtidig har WP plutselig blitt voksent, og for å skaffe kapital til å utvikle dette til det det er i dag har det kommet inn venturefond og investorer som har spyttet inn en del dollar i dette.
Disse vil nok på et tidspunkt ha noe igjen, og det spørs hvor lenge man er interessert i å gi bort software som man ellers kunne tjent gode penger på.
WP er tross alt ikke Google, som med tjenester som AdWords/AdSense og andre, drar inn milliarder med dollar. De har råd til å kjøpe opp mindre selskaper og gjøre nyttig software tilgjengelig for massene ettersom det er god reklame som igjen gjør at G tjener enda mer på sine betalingstjenester. WP har ikke noe slikt liggende i bakgrunnen og blir nok på et tidspunkt helt nødt til å begynne å sope inn en hel del med dollar for å etterhvert kunne betale de som har spyttet inn penger for utviklingen av WP.
For noen år siden uttalte WP at deres software og nettsider ikke skulle besudles med annonser og annet skvip, kun kort tid etter måtte de svelge noen kameler, og ta tilbake dette, da de så seg nødt til å benytte annonser for å få inn penger.
Hvor lang tid går det så før man begynner å ta betalt for andre ting?
Ingen er så idealistiske at de sitter på en gullgruve uten å utnytte dette, og jeg tror at WP sitter og venter til hele nettet er stapp fullt av denne dr|ten, for så å finne et eller annet system for å få inn enorme beløp på kontoen.

Så til slutt litt svar på spørsmålet, hvis en nettside krasjer og vedkommende som har solgt / laget den siden ikke aner hva som ligger bak, men er forbeholdt WP sin kundeservice, internettfora eller Googlesøk for å finne feilen, dersom de i det hele tatt klarer å finne feilen, så blir det fort problematisk for vedkommende som har betalt 5K for den siden når den er nede i ukevis i forhold til noen som har laget dette fra bunnen av og enkelt kan feilsøke sin egen kode, og som vet hva han ser etter, og kanskje fikser dette på minutter/timer!
Her er det vel også litt snakk om hvilken kundegruppe det gjelder, for pizzasjappa på hjørnet er det kanskje akseptabelt at siden er nede i noen uker, mens for et firma som har mye av sin kundegruppe på nettet så er det kanskje helt uakseptabelt.
Poenget her må bli at jeg tror mange av de som kjøper nettsider av disse "webdesignerene" som bruker WP ikke er klar over hva de får. Selv om noen sier klart i fra at "jeg bruker wordpress som plattform", så er det nok få av de webdesignerene som faller i den gruppen som sier til kunden at "jeg kan ikke kode mer enn ræva mi, men jeg er god på klipp og lim".
Det første utsagnet kan for en som ikke har greie på intertweetyfaceweb greier høres ganske så fancy og komplisert ut, og det er nok lite sannsynlig at kunden oppfatter at det det virkelig er snakk om er en pynting på utsagn nummer to.

Igjen, så har ikke jeg noe i mot de som bruker WP, Joomla osv. og som velger å selge løsninger basert på dette, jeg synes derimot det er smart gjort, men i min verden er de ikke webdesignere.
Det blir litt som å gå til en arkitekt for å få designet et hus, og når du kommer inn så får du presentert en katalog med ferdighus. Du kan kun velge det som er i katalogen, for å tegne noe annet blir for komplisert for arkitekten, og er noe han ikke kan, han selger kun ferdighus han...
 

TorsteinO

Art Director & grunder
@peterandre: yep, veldig mye sant der. Plugin-bruk bør minimeres så langt som mulig, men en del funksjoner er jo f.ex. ikke bygget inn i wordpress (si f.ex. kontaktskjema), og dermed må man nødvendigvis legge til en eller annen løsning for dette. Og bare for å ta det andre eksempelet - en bildekarusell er jo heldigvis ikke bare enkel å lage, men også veldig stabil hvis man bare gjør det riktig, så generelt skal egentlig ikke det være noe problem.

@dag: Jeg tror ikke jeg sa at alt plutselig kunne være kaos, men ting KAN faktisk plutselig slutte å funke hvis de er gjort feil, helt uten at du gjør noe som helst. Du trenger heller ikke å bruke mange plugins, eller plugins som oppdateres sjeldent, for at det skal skape problemer. Det trenger ikke nødvendigvis å være plugins som skaper problemet i det hele tatt, og for all del, wordpress trenger heller ikke å være involvert. Men ALT av kode du ikke har 100% kontroll over, KAN skape problemer, og i wordpress er dette da 1: wp-kjernen, 2: alt av plugins man bruker (og her selvsagt jo flere plugins jo flere mulige feilkilder), 3: eventuelle themes som oppdateres, og evt eksterne ting man lenker til.

F.ex: hvis man ikke passer på å spesifisere versjon av jquery fra google, så får man automatisk den nyeste versjonen. Det vil igjen si at koden kan endres, helt uten at du endrer noe som helst. Hvis du da har f.ex. jquery cycle (en mye brukt løsning for bildekaruseller, både i plugins og themes i wp-sammenheng, og helt utenom wordpress) liggende på din egen server (igjen veldig vanlig), så vil det si at du plutselig, helt uten noen forklaring som er lett å se, kan ha en versjon av jquery som din versjon av jquery cycle ikke funker med, så vips, er den fine bildekarusellen død.

Det samme kan også selvsagt skje hvis man bruker wordpress' medfølgende versjon av jquery, men da ihvertfall bare hvis man oppdaterer wp. Men igjen - hvis man ikke oppdaterer WP og alt man bruker av plugins, så kan man lett bli sittende med et skikkelig sikkerhetshull.

Så moralen er: jo færre elementer du ikke har kontroll over selv, jo bedre, og wp-plugins er et stort problem her, siden veldig mange "utviklere" bruker slike i alt for stor grad. For all del, jeg bruker en del plugins selv, siden jeg absolutt ikke er noen PHP-guru, men er det ting jeg vet hvordan jeg kan løse uten å være avhengig av plugins, og heller "bygge inn" funksjonaliteten, så gjør jeg definitivt det.

Som sagt tidligere - selvsagt kan det også dukke opp problemer selv om man bruker et spesiallaget system, i stedet for wordpress eller liknende, men siden man da har en helt annen grad av kontroll over koden, og alt er laget for å fungere sammen, så fjerner det masse potensielle problemer, og bare ting er ordentlig laget fra begynnelsen av og man ikke lar ukyndige legge til dilldall senere, så er det veldig mye mindre sannsynlig at det vil dukke opp problemer senere heller.
 
Sist redigert:

peterandrej

pensjonert moderator
@peterandre: yep, veldig mye sant der. Plugin-bruk bør minimeres så langt som mulig, men en del funksjoner er jo f.ex. ikke bygget inn i wordpress (si f.ex. kontaktskjema), og dermed må man nødvendigvis legge til en eller annen løsning for dette. Og bare for å ta det andre eksempelet - en bildekarusell er jo heldigvis ikke bare enkel å lage, men også veldig stabil hvis man bare gjør det riktig, så generelt skal egentlig ikke det være noe problem.

Selv bruker jeg kontaktskjema-plugin på nesten alle hjemmesider fordi jeg heller ikke er noen php-guru, men poenget var altså at med rutine kommer forståelsen av hva f.eks WP passer til og hva det ikke passer til. Rent konkret handler det om at rutinerte folk i større grad forstår forskjellen på det man kan kalle en kundes interne og eksterne behov. Nybegynnere sliter stort med dette, og kan derfor ikke bidra i utviklingsprosessen i samme grad.

Med eksterne behov mener jeg her kundens kunders behov for at siden gir dem den infoen de har bruk for, at de får gjort det de skal, osv. Altså alt, fra brukeren av nettsidens ståsted, som er nødvendig. Interne behov er hjemmesideeierens behov, og det er han som er vår kunde. Hans behov skiller seg ofte sterkt fra brukernes behov av flere grunner, men den viktigste er stort sett at han ser sin egen hjemmeside MYE oftere enn det brukerne gjør. Og da blir den fort kjedelig, og derfor vil han gjerne ha ting som "rører på seg" som bildekaruseller eller annet dilldall.

Som rutinert mann i bransjen kan jeg fortelle kunden at "det er ingen som kommer til å klikke seg gjennom den bildelefsa di." Det samme vil en nybegynner aldri gjøre, og det er derfor man ser enormt mye dilldall på billigutviklede sider.
 

allegretto

Medlem
Kanskje litt out of topic.. men hvorfor bruker ikke flere her inne Joomla fremfor WP?
Etter min mening er Joomla et helt annet "dyr" i forhold til WP (utenom spesifikt til blogg).
 

peterandrej

pensjonert moderator
Kanskje litt out of topic.. men hvorfor bruker ikke flere her inne Joomla fremfor WP?
Etter min mening er Joomla et helt annet "dyr" i forhold til WP (utenom spesifikt til blogg).

WP er lettere å bruke. Det gjør at den første CMS-opplevelsen mange får i dag nettopp er med en WP-løsning. Antallet temaer er også enormt mye større, sammenlignet med Joomla.

Joomla er nok et system med flere muligheter enn WP, men dersom jeg skulle valgt noe som er kraftigere enn WP ville jeg heller gått til ExpressionEngine, som jeg synes ser ekstremt lovende ut. Men EE koster penger, så det setter en stopper for de fleste.
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Jeg er en høyt utdannet webutvikler som fint kunne laget det meste fra grunnen av. Men trenger kunden en enkel nettside for bedriftpresentasjon, og ikke vil bruke allverdens med penger på det, ser jeg ingen problemer med å tilby å sette opp Wordpress og tilpasse dette, gjerne med et ferdig theme og plugins som skulle passe til det kunden er på jakt etter. Det kommer helt an på kundens budsjett og behov.

Ingen vits i å finne opp hjulet på nytt hver gang, når noen har laget noe som er gratis (WP), som man faktisk kan ta betalt for å implementere for kunden, og som fungerer utmerket for en veldig stor andel av potensielle kunder som er på jakt etter et enkelt nettsted.

Er man en webutvikler og blir bedt om å lage en enkel bedriftpresentasjonside, med kontaktskjema er det ikke noe poeng i å skulle bruke 40-50 timer på dette.
 

Tonny Kluften

Administrator
Diskusjonen er uinteressant fordi den er en populistisk miks av emner som ikke egentlig har så mye med hverandre å gjøre, det er usammenlignbare størrelser som sammenlignes.

Diskusjonen "Hvor er webutvikleryrket på vei" burde romme innhold om fremtidige løsninger på web osv. Istedenfor lages det fronter ala webutvikler VS. nettstedsutviklere. Ufruktbart spør du meg.
 
Sist redigert:

picxx

Well-Known Member
Hva med å snu litt på spørsmålet?
Hva er det som gjør en webutvikler så spesiell at det ikke skal være helt og holdent akseptert å bruke allerede utviklede og fullt ut fungerende løsninger?

Ringer dere alltid BMW og spesialbestiller bil når dere skal kjøpe biler også?
 

quicktech

Medlem
Ferdige CMS som Joomla og Wordpress er utviklet av dyktige mennesker som har lagt ned titusenvis av timer i løsningene. Jeg skjønner godt at kunder heller vil betale 10 000 for en løsning som det er brukt titusenvis av timer på, enn 100 000 for en løsning som en konsulent skal bruke 200 timer på...
 

TorsteinO

Art Director & grunder
Sist jeg sjekka finnes det noe kalt "mellomting", hawkbay...

F.ex. å bruke et eksisterende CMS som backend, men at man lager et ordentlig, unikt og tilpasset theme til kunden og legger inn spesielle funksjoner som kunden måtte trenge osv på en ordentlig måte, så man ikke er 100% avhengig av å måtte bruke ørtenogførti forskjellige plugins til hver minste lille funksjon, der ofte ingenting egentlig funker akkurat som det kunden ønsket seg, eller av å finne et malverk der alle funksjonene er ferdig innebygde.

Slike "nettstedutviklere" som er 100% avhengige av å bruke ferdige malverk uten å kunne lage noe selv vil jo være ekstremt hemmet i forhold til å etterkomme kundens ønsker.

Picxx: Jeg vil vel si at det er et par forskjeller på en bil og et nettsted. Et ganske viktig poeng med et nettsted for en bedrift, er at det ikke skal være til forveksling likt f.ex. konkurrentens, eller alle mulige andre, akkurat som logoer, firmanavn, osv.

En bil har derimot som hovedformål å være et transportmiddel, og utseendet er helt klart underordnet. Veldig få ville f.ex. gidde å kjøpe en bil som er utseendemessig perfekt, men som ikke matcher dine transportbehov uten å måtte ha alle mulige rare trdjeparts-tilbehør, der ingenting funker helt som du vil, og du kanskje må kjøre med tre ekstra tilhengere og et stort påbygg på taket fordi det ikke fantes en enkelt ferdig løsning som dekket alle behovene dine, dette blir jo mer som disse "nettstedutviklerne" ville ha gjort det...

Jeg lurer også litt på hvordan dere "nettstedutviklere" forestiller dere at themene dere bruker blir til, hvis ingen skal trenge å utvikle dem...?
 
Sist redigert:
Topp