Terje E.

5 danske favorittersteder i deilige Danmark

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Fra dronningens København til «svart sol» i Vadehavet.

5 dansker anbefaler 5 opplevelser i Danmark.

Det gode livet i København

Hvor: København
Hvorfor: Hyggelig både sommer og vinter

Umiddelbart virker det kanskje som København patriotisme. Så for å få det på det rene: jeg bor ikke i København, men i vestsjællandske Sorø. Det, jeg liker best ved København, er byens avslappede og livsnytende grunnstemning.

Når folk soler seg i gresset ved Islands Brygge eller sitter på brosteinene på Gråbrødre Torv med en håndbayer, når de unge spruter vann på hverandre ved Storkespringvandet, turistene nyter reker i Nyhavn, når kontorfolk spiser lunsjen sin i Kongens Have, og når fedrene i pappapermisjon promenerer med barnevogner langs Peblingsjøen.

Om sommeren er København uovertruffen med utendørsservering på byens torg, konserter og studenter i parkene. Om vinteren er det vakkert å se de snødekkede tegltakene i middelalderbyen, og på sin egen hyggelige måte, når syklistene sliter i vinterkulden, men ikke dropper den tohjulede av den grunn.

Uansett om solen skinner, det snør eller regner, elsker jeg å gå gjennom København og se på hus og mennesker. Fra nordvest inn gjennom Nørrebro. Fra Vesterbro torv via Frederiksberg Allé og ut til Søndermarken. Fra Kongens Nytorv over Christianshavn til Kors på halsen. Eller fra Svanemøllen gjennom Østerbrogade, forbi Nyboder og inn gjennom Bredgade.

Vadehavet – Høyt til himmelen

Hvor: Vadehavet
Hvorfor: Blå, svart, grå og hvit himmel

Utsikten er uendelig flott, når været er klart. Men opplev en gråværsdag når himmel og hav går i ett, da er det som om, verden pakker sammen seg rundt en. Det er storhet og litenhet på en gang.

Vadehavet er Danmarks største Nasjonalpark. Offisielt 1459 kvadratkilometer stor, og uansett når på året man kommer til Vadehavet er det noe å oppleve. Jeg elsker å se på seler, som nysgjerrige stikker hode opp av vannet, og på varme dager ligger de og koser seg på sandbankene. Og i de kalde månedene er det en ren gourmetutflukt å vandre ut og plukke østers.

Men mest aktivitet er det nå om våren og høsten når de mange trekkfuglene kommer innom for å spise før den videre turen nord eller sørover. Det er et storslått syn, når himmelen farges svart av stær som samles for å slå ned seg til for natten eller letter samtidig en gang på morgenen.

En lokal turguide fant på å kalle det svart sol, og det ble en så stor suksess at det nå også er hvit sol og grå sol. Det er, når henholdsvis svaner og gjess underveis farger himmelen.

Les også: Test: Bornholm eller Skagen? Alt du trenger å vite

Sjællands Odde – Jordbær og skog

Hvor: Sjællands Odde
Hvorfor: Fin natur og lekker lokalt mat

For noen er Sjællands Odde en voldsomt irriterende strekning som bare skal tilbakelegges på veien mellom motorveien og Odden fergehavn. Og ja, riksveien på dette nordvestlige stykket av Sjælland er smal og svingete. Til gjengjeld er utsikten fra den vakker.

Sjællands Odde er en 15 km lang og smal odde, på det bredeste er den 1,5 km, så nesten uansett hvor man er kan man se havet. Det er flere hytteområder her De fleste ligger i områder med massevis av grantrær, og selv om det er fint å bo i sommerhus i sanddynene ved Vesterhavet synes jeg personlig at det er ekstra hyggelig over å bo blant stammer og trær. Og uansett hvor man har base, kan man gå eller sykle til vannet.

I tillegg til naturen er det maten. Prøv skalldyrsalaten eller helt fersk fisk fra det lille fiskehuset i havnebyen og gå ikke glipp av Birkemosegaard, som er et økologisk gårdsbruk som produserer frukt, grønnsaker og okse- og svinekjøtt som selges det fra en superhyggelig gårdsbutikk. Og Birkemosegaard er bare en av 41 punkter på «Odsherreds Madrute». Og den ruten står høyt på min to-do-i-Danmark liste.

Les også: Guide til 32 danske innendørs badeland

Lemvig – en liten jysk vik

Hvor: Lemvig
Hvorfor: Natur, hav og sjarme

Et sted i Danmark, jeg virkelig er glad i er Lemvig på Vestjylland. Byen har bare 7000 innbyggere, men kanskje er det nettopp den størrelsen på en by som skal til for at man virkelig opplever den jyske sjarmen.

Der, hvor alle kjenner alle, og man hilser på hverandre, hos bakeren eller nede ved den lokale kjøpmannen som vet hvem som røyker Rød Cecil eller trenger pipetobakk. Byen er en liten havneby som ligger inne i en bukt, og for å komme inn i byens sentrum, må man nedover en av de fire «fjell»: Sønderfjell, Vesterbjerg, Nørrebjerg eller Østerbjerg. Hvis man velger Vesterbjerg, kommer man ned på Havnegate, og like til venstre for Havnegate ligger Strandvei.

Som løper langs vannet på den ene side og med skog på den andre. Man kan kjøre, sykle eller gå langs vannet, eller følge de små stiene inne i skogen. Og så kan man komme til Planetstien. Man starter ved planeten solen og følger planetene i en skalamodell av solsystemet i målestokken 1: 1 milliard, det vil si at hver meter på Planetstigen svarer til 1 million km i universet. Hele tur er 12 km, men man kan godt korte av den.

For meg er Planetstien og stranden i nærheten, Gjeller odde, full av sommerminner. Her var jeg som barn med min søster, mor og bestemor, og den enesteskikkelige stranden, syntes bestemora mi. Så selv om vannet var, og er, fylt med tang, steiner og krabber, var det bare «Gjelle» som dugde. Sånn er det også for meg.

Fyn – omgitt av hav

Hvor: Svendborg
Hvorfor: Tett på havet og sykkelvennlig

Jeg er muligens farget av oppveksten min i byen, men Svendborg og Sør-Fyn i det hele tatt er det peneste stedet i Danmark. Den lille havnebyen er en sann perle særlig i sommermånedene når solen glitrer i havet, brosteinene blir varme, og isen i Vildas Vaffelis’ hjemmelagede vafler smelter før du har spist ferdig. Lei en sykkel, gjerne en el-sykkel, det er lett å komme rundt på Sør-Fyn, og havet er sjelden lengre enn 15 minutters friske tråkk vekk.

Sykle over Svendborgsund-broen, hvorfra du har utsikt til de dyre eiendommene på Strandveien og de mange små seilbåtene. Etter broen svinger du til venstre og sykler gjennom Troense som med sine fredede bindingsverkshus er dødssjarmerende. Følg veien og du vil komme til Valdemars slott, hvor man kan ta et slag minigolf eller spise matpakken sin med utsikt til slottets sjø.

Personlig ville jeg fortsette litt lengre til den nærliggende skogen, brette ut et teppe og slikke sol. Bare avbrutt av turer nedover skrenten til havet for å kjøle meg ned. I kveld skal du spise ferske strandreker på Restaurant Svendborgsund.  Eller, enda bedre, selv begi deg utved lavvann med et strykenett, akkurat som jeg gjorde sammen med morfaren min som barn.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *