Terje E.

Bambus som materiale skyter fart

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bambus vokser på det norske markedet akkurat nå, og ofte blir det fremmet som bærekraftig, men det kommer litt an på produksjonen, om det er tilfellet.

Bambus er på moten
Bambus i hagen, i sykkelsetet på vei til jobben og på bordet under tallerkenen. Det er en ny trend som raskt har passert de allerede kjente bambusflueforhengene i døråpningen i popularitet. Men bambus er ikke i seg selv noen nyhet. Det har eksistert i tusen av år og har blitt brukt til nær sagt hva som helst i Asia. Nå vinner bambus også terreng på det norske markedet.

Bambus er spennende og moderne akkurat nå fordi det er ressursknapphet på det treet man bruker til for eksempel møbler, tekstiler og papir. I motsetning til typiske europeiske og nordamerikanske harde tresorter vokser bambus meget raskt slik at det er stort og hyppig utbytte av bambusplanter.

Les også: Bambus eller bomull – hva er best?

Vokser fort

Det finnes flere tusentall bambusarter inndelt i omkring 100 slekter, som varierer i styrke og vekst. Det er arter, som kan vokse opp til 30-40 meter på like mange dager, og det er arter, som til forveksling ligner marehalm, som står i sanddynene ved de danske strendene. De artene som blir størst vokser ikke spesielt bra i Europa. Men siden det er de som er mest anvendelige i produksjon blir de importert, oftest fra Asia eller Afrika.

Vekstperioden for bambus er fire til seks år, til sammenligning er den for et eiketre omkring 50 år. Det betyr at bambus gir et raskt utbytte, og så setter bambusplanten selv nye skudd når den blir felt. Den setter nye skudd i sektis til åtti år. Derfor er planten interessant når man vil produsere raskt og med omtanke.

Les mer: Om bambus

Miljø med et men
Bambus er i seg selv et bærekraftig og miljøriktig materiale, men hvis det blir dyrket i store, lukkede plantasjer og sprøytes med plantevernmidler eller tar plassen fra dyrking av avlinger forsvinner miljøhensynet. Når bambus brukes til tekstilproduksjon benytter man oftest kjemikalier i produksjonen, og noen av dem er akkurat like miljøbelastende som de som brukes i den vanlige tøyproduksjonen. Så man trenger ikke å gå ut og kjøpe bambustøy fordi man tror det er 100 prosent bærekraftig. Ikke enda i hvert fall.

Bambustekstiler er fremdeles så nytt at en miljømerking ikke er på plass enda. I det hele tatt er det ikke mye  vitenskapelig litteratur om den miljømessige påvirkningen som bambus har når man bruker det i produksjon og frakter det rundt i verden.

Oftest profileres bambustekstil som bærekraftig, men det er som regel ikke mer bærekraftig enn annen tekstil, med mindre det er mekanisk forarbeidet.

Bambuslintøy, som forarbeides mekanisk akkurat som andre stengelplanter som for eksempel lin og hamp, er mye mer miljøhensiktsmessig enn kjemisk forarbeidet tekstil. Men det er en svært arbeidskrevende og dyr forarbeidsprosess.

Bambus kan brukes på samme måte som tre
De bambusproduktene som er testet viser resultater som godt kan sammenlignes med tilsvarende produkter i tre, selv om bambus jo teknisk sett ikke har noe med tre å gjøre.

Les også: Bambusgulv er slitesterkt og kan slipes

I mange tilfeller kan bambus brukes i samme funksjon, som tre brukes i. Den store forskjellen på tre og bambus er at bambus er hult, noe som betyr at når man skal lage solid materiale av bambus, skal materialet skjæres opp i tynne striper på omkring 10 millimeter som man deretter limer sammen. Når man bruker så tynne striper krever det en del mer bindemiddel enn med vanlig limtre.

Det er en ulempe ved bambus at det skal brukes forholdsvis mye lim til produktene. Da kommer det an på hvilket lim man bruker, om det er godt for miljøet eller ikke.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *