Terje E.

Bambus – et fantastisk materiale – fakta og bruksområder

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bambus er 100 % for miljøet

Vekst

Bambus hører til det største medlemmet av gressfamilien og er en av de raskest voksende plantene i verden. Fordi bambus vokser raskt og kan vokse i mange forskjellige slags klima betraktes det som en svært bærekraftig ressurs.

Avling

Siden bambus er en gressart kan den bli høstet kontinuerlig uten å skulle omplantes og uten å ødelegge det omkringliggende miljøet. I løpet av bare 8-10 uker vil bambusen ha nådd sin fulle lengde og i løpet av 3-5 år er den fullvoksen.

Landbruket

Fordi bambus både kan dyrkes til matvarebruk, fiber og bebyggelse og fordi den vokser og liker seg i mange forskjellige klima er bambus en svært bærekraftig ressurs både i økonomiske sammenhenger og i miljøsammenhenger. Dessuten får man mer ut av bambus per hektar når man sammenligner med for eksempel bomull, da bambus kan vokse svært tett og utnytter derfor hvert hektar bedre.

Les også: Bambus eller bomull – hva er best? | Hva er Bambus?

Skogrydding

Bambus er et godt alternativ til trebyggeindustrien og fibrer til tekstilindustrien og kan derfor hjelpe til å forhindre den omfattende skogryddingen vi opplever i verden. Dette har blant annet stor betydning for jordens fruktbarhet og dyrelivet.

Global opvarmning
co2
Bambus minimerer CO2 utslipp og genererer opp til 35 % mer oksygen enn den tilsvarende mengden trær. Ett hektar bambus isolerer ca. 62 tonn CO2 i året mens ett hektar ung skog bare isolerer ca. 15 tonn i året.

Vannforbruk

Bambus har bruk for svært lite vann og kan derfor klare barske værforhold slik som tørke, oversvømmelse og meget høye temperaturer. Bambus er et ytterst vanneffektiv plante i motsetning til bomullsplanten – som bruker opp til 20.000 liter vann for å produsere 1 kg bomull, 73 % av verdens bomull blir kunstvannet.

Jorderosjon

Årlig gjenplanting av avlinger som bomull fører til jorderosjon. Det omfattende rotsystemet bambus har og det faktumet at det ikke tas opp med roten under avling betyr at bambus hjelper til med å bevare jorden og forhindrer dermed jorderosjon. Bambusens effektive rotsystem holder sammen jorden langs elvebredder, avskogede områder, og på steder utsatt for leireskred.

Les også: Bambusgulv er slitesterkt og kan slipes

Plantevernmidler og gjødsel
Gift
En enorm fordel ved å bruke bambus er at det ikke er behov for plantevernmidler eller kunstgjødsel ved dyrking. Bambus inneholder et stoff kalt bambuskun, det gir planten en naturlig motstand mot skadedyr og soppangrep. 24 prosent av verdens samlede plantevernmiddelforbruk går til produksjon av bomull, og det til tross for at bomull bare dekker 2,2 prosent av verdens oppdyrkede areal.

Les også: Bambus som materiale skyter fart

Bambus er 100% for deg.

Mykt og lekkert

Tøy av bambus er fantastisk mykt og føles deilig mot huden. Overflaten har et vakkert, lett skinnende skjær som kan sammenlignes litt med silke.

Svetteabsorberende

Bambus tekstil er 300 % mer svette/vann absorberende enn bomull. Huden vil føles tørr og behagelig hele dagen.

Antibakterielt

Fra naturens side er bambus antibakteriell. Dette betyr at tøy av bambus er veldig bra for folk med allergier og følsom hud. Studier har vist at denne egenskapen bevares selv etter mange vask. Lukt minimeres betydelig når du har på bambustøy på grunn av de antibakterielle og svetteabsorberende egenskapene.

Les også: Bambus skjærebrett – rengjøring og vedlikehold

Vask av Bambus

Bambusfiber er antibakteriell – det vi si at den ikke tar opp bakterier slik som bomull gjør og dermed heller ikke tar opp lukt.

På grunn av «Bambus Kun» det antibakterielle stoffet vil en vask på 30 grader tilsvare det samme som bomull på 60 grader – her ligger dete alene et kjempeløft til fellesmiljøet vårt hvis vi alle gikk over til bambustekstiler.

Bambustekstiler blir mykere for hver vask og samtidig økes tørkeevnen vask etter vask. – til forskjell fra bomull som bli stiv, grå og kjedelig.

Prøv Bambus – det vil gi deg en helt nå fornemmelse av wellness og mykhet mot huden din.

Noe av det mest fasinerende ved bambus er bredden i produktutvalget; det kan være supersterkt og brukes til husbygging og møbler, og være så mykt og brukes til babytepper …

Når du kjøper bambus, sjekk at produktet følger standarden Global Organic Textile Standard Gots

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *