Terje E.

Debet- og Kredittkort – hva er forskjellen?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hva er et debetkort?
Ifølge kredittkortene.no er et debetkort er et kort hvor det beløp det kjøpes for blir trukket fra kontoen umiddelbart etter at man har kjøpt et produkt. Et eksempel på et debetkort er f.eks. Visa Debit hvor pengene blir trukket fra konto med det samme. Andre eksempler på debetkort er også MasterCard debet og Maestro hvor pengene også blir trukket fra kontoen med det samme.

Fordelen ved å bruke et debetkort er at du aldri får overtrekk på kontoen din og det er også smart med debetkort fordi det først og fremst gjør at du sparer penger ved f.eks. å unngå unødige kjøp. Imidlertid er det også en annen stor fordel. Du risikere ikke at du kommer i en situasjon hvor du må betale renter på overtrekk og det er en enorm fordel,det kan være en svært dyr fornøyelse å overtrekke kontoen hvis ikke man har en avtale med banken. Dette trenger du ikke å tenke på hvis du benytter deg av et debetkort. Det gjelder uansett om du velger et debetkort fra Visa, MasterCard, Maestro eller fra andre.

Les også: Alternativer til bankkort

Hva er et kredittkort?
Et kredittkort er et kort hvor beløpet det kjøpes for ikke blir trukket med det samme, men hvor man får kreditt. Det er forskjellig hvor lang tid det går før man får disse pengene trukket fra kontoen sin og det avhenger av hvilken avtale du har fått i banken din.

Kredittkort kan være en fordel
Hvis du er heldig så kan du faktisk finne en kredittkortrente som er så lav at det vil kunne lønne seg for deg å bruke et kredittkort. Noen steder vil du kunne finne en kredittkortrente som er helt ned til 1,20 % pr. måned og når beløpet er så lavt så vil det kunne lønne seg å gjøre bruk av kortet. Imidlertid skal du selvfølgelig passe på at du ikke bruker for mye penger da overdreven bruk gjør at også små renter blir mye penger.

Les også: Disse kravene må du oppfylle for å få innvilget kredittkort

Sikkerhet med kredittkort
Kredittkort kan være en god ting å ha. Imidlertid skal du velge de nettbutikkene du benytter kredittkortet i med omhu. I dag er de aller fleste nettbutikker sikre å handle i, men man kan være uheldig og ende på en dårlig side hvor man gir opplysningene sine til et uærlig firma, så tenk over hvor på nettet du taster inn kortopplysningene dine.

Hvilken korttype er den beste?
Det er vanskelig å si at den ene typen kort er bedre enn den andre. Det avhenger av mange ting. I utgangspunktet er det nok det mest økonomisk ansvarlige å ha et debetkort da man på den måten vet at man bare bruker de pengene man har stående på kontoen sin. Dette er jo ikke tilfellet hvis man i stedet for velger å benytte seg av et kredittkort. Her kan du i realiteten bruke penger som du ikke har og betale dem tilbake senere. Imidlertid er det den ulempen ved å ha et kredittkort at du må betale pengene dine tilbake med renter og dermed at de varene du kjøper reelt sett blir litt dyrere.

Hvilken løsning som er best, debet- eller kredittkort er opp til deg, da det avhenger av den nåværende økonomiske situasjonen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *