Terje E.

Derfor minsker kvinners fertilitet – Info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det har lenge vært kjent at kvinners fertilitet minsker med alderen. Men nå har forskere kommet et skritt nærmere å kunne forklare hvorfor.  Med stigende alder reduseres en kvinnes sjanser for å bli gravid  mens risikoen for ufrivillig abort eller misdannelser hos barnet økes. Skotske forskere har kanskje funnet ut hvorfor.

Utdannelsen skal i hus og karrieren i gang – og den riktige mannen skal også finnes, før en moderne kvinne vurderer å få barn. Imens går årene. Kvinner blir eldre og eldre før de prøver å bli gravide og flere av dem oppdager da at det kanskje ikke er så enkelt.

Når det lykkes skal de eldre gravide følges spesielt godt opp av lege og jordmor, og det er det vektige grunner til. Risikoen for medfødte misdannelser hos et barn stiger med morens alder. Hittil har man ikke visst mye om hvorfor, men nå viser forskere fra Newcastle Universitet i Skottland at årsaken sannsynligvis finnes i eggcellene. Eggcellene ligger allerede i eggstokkene, når en jente fødes, men i en umoden form. Fra eggcellen er dannet i fosterstadiet og til den er moden kan det gå tiår.

Den modne eggcellen, som sendes av sted ved eggløsningen, skiller seg fra alle andre av kroppens celler ved bare å inneholde ett sett kromosomer, arvemassen vår, der alle andre inneholder et dobbeltsett, altså to av hvert kromosom.

Les også: Symptomer på at du er gravid | Hva er folsyre?

Som det siste trinnet før eggcellen er klar, fullføres den delingen hvor de doble kromosomene splittes opp. Smelter egg- og sædcelle sammen ved befruktningen dannes igjen et dobbelt sett kromosomer, med ett kromosom fra far og ett kromosom fra mor. Problemet ligger sannsynligvis i den siste delingen av eggcellen, når kromosomene deles opp.

Forklaringen ligger i proteiner
Kromosomene holdes sammen av spesielle proteiner, kalt cohesiner. Under delingen sørger de for at hvert kromosomsett spaltes korrekt. Men cohesinene blir færre ettersom tiden går, fant forskerne ut ved å undersøke eggceller fra gamle og unge mus. Når en eggcelle ligger og venter på dens tur til å modnes og bli sendt ut ved eggløsningen, er cohesinerene i mellomtiden blitt svakere. Når delingen skal fullføres skjer det oftere at kromosomene «knekker» og ikke ender opp på det riktige stedet. Det vil si at det er flere eggceller som sendes av sted mot befruktningen med skadde eller et feil antall kromosomer.

Downs syndrom for eksempel, skyldes at barnet har fått et ekstra kromosom som ikke skulle ha vært der, og syndromet er ett av dem som opptrer markant hyppigere jo eldre moren er. Noen kromosomfeil er så alvorlige at det aldri utvikles et foster eller at fosteret dør tidlig og aborteres. Andre medfører misdannelser som for eksempel Downs syndrom.

Ifølge forskerne tilsvarte de eldre musenes alder en kvinne først i 40-årene, men mer forskning er nødvendig for å fastslå om de samme forholdene gjør seg gjeldende for mennesker og kvinners fertilitet. Deretter ønsker forskerne å finne årsaken til det aldersbetingede tapet av cohesin, for å åpne mulighet for å lete etter noe som kan motvirke det. Inntil da, understreker forskerne, er det beste rådet for kvinner som vil unngå de aldersbetingede problemene, å få barn tidligere.

Undersøkelsen er offentliggjort i Current Biology.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *