Terje E.

Symptomer på at du er gravid – Gode tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

De fleste finner ut at de er gravide når menstruasjonen deres uteblir. Det kan imidlertid være flere grunner til at en menstruasjon uteblir og derfor er det ikke i seg selv et sikkert tegn på graviditet. Hvis du er gravid kan du kanskje ,allerede før du kan ta en graviditetstest, begynne å få følelsen av at noe er i gjære. Det er forskjellig fra kvinne til kvinne, men noen av tegnene på graviditet er:

  • følelsen av at du skal tisse hele tiden
  • tretthet
  • kvalme, kanskje om morgenen, men også ved spesielle dufter fra bestemte matvarer, parfyme eller lignende.
  • økt luktesans
  • spenning eller små harde kuler i brystene
  • en endring av matvaner – kanskje spiser du plutselig mye av en bestemt matvare

Mange kvinner er allerede innen tidspunktet for neste menstruasjon klar over at det er en mulighet for at de er gravide. I perioden inntil du får klar beskjed om du er gravid eller ikke kan det føles som om du kan merke de nevnte tegnene på graviditet selv om det viser seg at du ikke er gravid. Det kan være vanskelig å vurdere objektivt om man føler tegnene på graviditet eller ikke hvis man for eksempel virkelig ønsker å bli gravid. Derfor kan tegnene på graviditet lure deg litt.

Les også: Graviditetens forløp – trimestre

Hvis du er gravid skal du undersøkes av legen

Hvis du etter en uteblitt menstruasjon har mistanke om at du er gravid kan du ta en graviditetstest hjemme. De kan kjøpes på apoteket og i de fleste matbutikker. Du kan også avtale en tid hos legen og få foretatt en graviditetstest der. Enten du oppdager graviditeten din hjemme eller hos legen skal du få en time hos legen.

Les også: Overvekt og graviditet – nyttige tips

Graviditet utenfor livmoren

Det er viktig at legen får undersøkt deg tidlig i graviditeten, omkring 5.-6. uke er normalt, da det noen ganger skjer at det befruktet egget setter fast seg i egglederen og begynner å utvikle seg der. Da snakker man om en graviditet utenfor livmoren og det kan være farlig for kvinnen. Ved en graviditet utenfor livmoren er det nødvendig å foreta et inngrep og fjerne embryoet.

Les også: Ting du skal unngå når du er gravid

Symptomer på graviditet er naturlige

Viser det seg at du er gravid er de fysiske endringer du kan merke som tretthet, kvalme og hyppig vannlating ganske naturlige og forbundet med de hormonene som det lille embryoet allerede nå sender ut i hele kroppen din. Kroppen er allerede i gang med for å skape et lite nytt liv, og det påvirker hele kroppen din. Smertene i brystene og brystvortene er helt normale fordi melkekjertlene i brystene allerede helt tidlig i graviditeten begynner å vokse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *