Terje E.

Effektive energiråd i dagliglivet

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Julen er den tiden på året hvor vi bruker mest energi i boligen. Men det kan du lett endre på. Her er noen gode tips til å gjøre strømforbruket mindre uten det går ut over julestemningen.

Langt den største delen av energiforbruket ditt skjer i vinterhalvåret. Særlig i desember hvor ca 11 % av strømforbruket ditt og 14 % av varmeforbruket ditt finner sted. Mer matlagning og baking, mer lys, flere gjester, mer av alle ting – og det gjelder energiforbruket også.

Men slik trenger det ikke være. Bruk julen som anledning til å gjøre om på familiens forbruksvaner. Det skader ikke juletradisjonene deres og kan raskt merkes på strømregningen. Her er det noen gode ideer å begynne med.

Les også: Her er det stuens største strømslukere

Bruk strømoppvarming med omtanke
Hold øye med apparater som varmtvannsberedere, radiatorer, varmeovner, gulvvarme og håndkletørkere. Bruk dem med omtanke. Det gjelder også varmepumper selv om de utnytter strømforbruket deres bedre enn andre elektriske varmekilder.

Heng tøyet til tørk
Tørketromler har et høyt strømforbruk. Heng opp tøyet ute i stedet. Det tørker ikke like raskt, men til gjengjeld er det gratis og CO2-fritt. Hvis du henger opp tøyet innendørs så sørg for god ventilasjon. Du sparer opp til 5 kr. og 1,3 kg CO2 hver gang du ikke bruker tørketrommelen.

Halver ovnens strømforbruk
energi-spare-tipsNår du bruker ovnen så tin opp råvarene før tilberedning. Velg deretter en ovnsform som passer til stekens størrelse. Du kan godt tilberede flere retter på samme tid uten de får smak av hverandre. Du kan også spare helt opp til 25 % på strømforbruket hvis du utnytter ovnens for- og ettervarme. Slik gjør du: Sett retten i ovnen når du skrur den på. Tilbered i den tiden du pleier. Slå så av ovnen, men vent 5-15 minutter før du tar ut retten. Det fungerer fint med retter som skal tilberedes i mer enn 15 minutter.

Les også: Slik bruker du stekeovnen riktig

Sjekk kjøleskap og fryser
Temperaturen i kjøleskapet ditt skal være 5ºC. I fryseren skal den være -18ºc. Sett et termometer i et glass vann og plasser det midt i kjøleskapet om natten. I fryseren kan du bruke sprit i glasset for den fryser ikke til is. For hver grad kjøleskapet ditt eller din fryseren er for kald brukes det opp til 5 % mer elektrisite og det forlenger ikke matens holdbarhet.

Halogenbelysning koster
Halogenpærer er velegnet til spottbelysning, men unngå å bruke dem som grunnbelysning. Det er strømforbruket deres for høyt til. Hvis du har mange halogenpærer så slå av eller demp dem. Når du demper til halv lysstyrke sparer du 25 % på strømforbruket. Les også: Skift ut lyspærer med ledpærer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *