Terje E.

Færøyene – et av verdens mest innbydende reisemål

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Færøyene har vært under lupen til i ett av verdens største tidsskrifter.

I 2007 gjorde National Geographic (National Geographic Traveler og National Geographic Center for Sustainable Destinations) en omfattende undersøkelse av 111 forskjellige øysamfunn over hele verden. Et panel bestående av 522 bereiste eksperter i bærekraftig turisme skulle vurdere disse øyene og sette dem i rekkefølge på en liste med de minst uberørte øverst. Færøyene ble plassert som verdens mest innbydende reisemål!

Med en topp-plassering foran Azorerne og Lofoten og eksotiske øyer som Bermuda og Hawaii fikk Færøyene disse kommentarene fra panelet: «Deilige, uberørte øyer – en fryd for den reisende.» Øyene oppnådde høye karakterer for bevaringen av naturen, historisk arkitektur og nasjonal stolthet.

National Geographic Traveler valgte mange små og mellomstore øyer eller øygrupper, men gjorde noen få unntak med større og ensartede land som Island og Tasmania. Tidsskriftet ba ekspertene vurdere øyene som de kjente til ut fra 6 forskjellige kriterier: Miljømessig og økologisk kvalitet, sosial og kulturell helhet, historiske bygningsverkers tilstand og arkeologisk interesse, estetisk tiltrekning, ansvarlig styring av turismen og fremtidsutsiktene. Her er et utdrag av ekspertpanelets uttalelse:

«Prektig, is-skapt landsskap med usannsynlig bratte skrenter. Bare litt flatt land. Et sammenhengende lokalsamfunn, absolutt færøysk, ikke dansk, med sitt eget språk. Egen bygningskultur helt ned til gresstakene, fornuftig, bevarte og vernet. Eventyrlystne og velinformerte turister. «

Les også: Færøyene – gourmetens spiskammer

Panelet uttalte spesielt om øya Koltur at her kan besøkende møte bonden, gå turer rundt på øya, oppleve et levende museum med landbruk av i dag og smake det lokale, tradisjonelle kjøkken. Helt naturlig forventes turistene å oppføre seg som færøyingene selv, som f.eks. å ta de gyngende fergene og gå på vandring i all slags vær, forklarte panelet.

Les også: Færøyene – verdens mest uspolerte øy

Færøyingene ble ikke så lite forbausde over at øyene deres klarte seg så godt i målingen. De trodde at solstrender og moderne byer med store kjøpesentre var de mest tiltrekkende reisemålene i verden, for hva er vel noen fjerne klippeøyer i Atlanterhavet i sammenligning med dem? Men naturligvis ble undersøkelsen mottatt med stolthet på øyen, og færøyingene har selvfølgelig fortalt hele verden om resultatet.

National Geographic advarte leserne sine om at man bør gå forsiktig fram for ikke å ødelegge de reisemålene man liker best av å besøke, ikke minst når det som her er det snakk om øyer av beskjeden størrelse. Men ekspertene i panelet sluttet med å konstatere at der det er en sterk følelse av identitet og kulturell arv er det et solid grunnlag for en fornuftig utvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *