Terje E.

Fakta om PIP-implantater – Rask info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

I 2012 kom det fram at de såkalte PIP-implantatene fra en fransk produsent lekket raskere enn andre og at silikonet muligens var kreftfremkallende.

Det fikk blant annet de svenske myndighetene til å anbefale at PIP-implantatene ble fjernet på det offentliges regning. Den danske Helsedirektorat følger ikke svenskene i det spørsmålet. Sundhedsstyrelsen lener opp seg av en undersøkelse som en ekspertgruppe under de engelske helsemyndighetene (Te National Health Service, NHS) har gjennomført.

Undersøkelsene av PIP-silikongelèen har ikke vist noe som kan forårsake en langsiktig helsemessig trussel. Implantatene inneholder ingen farlige stoffer og er ikke kreftfremkallende, sier Sundhedsstyrelsen.

Risikoen for at PIP-implantater lekker er imidlertid omkring 2 ganger høyere enn for andre implantatmerker – omkring 6 -12 prosent etter 5 år og omkring 15-30 prosent etter 10 år, mens risikoen for andre implantatmerker er 10-14 prosent etter 10 år.

Hvis PIP-implantatet lekker kan det, hos en liten gruppe av kvinner, oppstå lokale reaksjoner der implantatet sitter, noe som kan forårsake ømhet eller hevede lymfeknuter. Av rapporten fremgår det dessuten at PIP-implantater har et høyere innhold av såkalte siloxaner, som har kjemisk likhet med silikon. Siloxaner finnes i mange forbrukerprodukter, blant annet i hår – og hudpleieprodukter samt deodoranter, og utgjør ikke en helserisiko.

Rapporten er blant annet basert på opplysninger om 240.000 implantater av forskjellige merker brukt i England, som har blitt gitt til 130.000 kvinner.

Den danske sundhedsstyrelsen anbefaler at den enkelte kvinnen oppsøker den klinikken som har innoperert brystimplantatene. Hvis klinikken er lagt ned bør man oppsøke egen lege for å få en individuell vurdering av om implantatene eventuelt skal fjernes.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *