Terje E.

Fargede kontaktlinser – hva og hvordan?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Fargede kontaktlinser kan gi utseendet ditt en liten ekstra forandring – eller de kan gjøre en større forskjell for de som ønsker det.

Det er mange forskjellige typer fargede linser

  •     Enhancer-kontaktlinser er beste til lyse øyne. De kan brukes til å forsterke, nyansere eller betone den naturlige øyenfargen (f.eks. fra lyseblå til grønnlig). Det er ikke mulig å endre en mørk øyenfarge til et lys med denne linsen.
  •     Heldekkende linser (maskeing opaque) egner seg til brune øyne og til den som ønsker drastisk fargeforandringer. Disse linsene er ofte produsert med en «prikkmatrise» teknikk for å etterligne utseendet av det menneskelige øyet og oppnå en mer naturlig finish.
  •     Motivlinser dekker øyet med et bestemt symbol, f.eks. en stjerne, et dollartegn, et smilefjes eller katteøyne. Disse kalles også crazy kontaktlinser eller fest-kontaktlinser.

Fordeler og ulemper ved fargede linser:

  •     Fargede linser: Mange muligheter for å endre øynenes utseende
  •     Fås som dagslinser og månedslinser
  •     Fås også uten styrke til 20/20 (normalt) syn
  •     Heldekkende linser kan gli inn over pupillen og blokkere synet
  •     Dyrere enn vanlige månedslinser

Hvilke fargede kontaktlinser passer best til deg?

kontaktlinse-11Når du velger fargede kontaktlinser så tenk først og fremst på den effekten du ønsker å oppnå med linsene – ønsker du en subtil endring eller noe som helt sikkert vil bli merket? Deretter skal du ta utgangspunkt i din egne naturlige øyenfarge. For de med naturlig lyse øyne er det litt flere muligheter, men fargede linser er også tilgjengelig for de med naturlig mørke øyne.

Les også: Råd om kontaktlinser og make-up

Fargede linser til mørke øyne

Hvis du har naturlige mørke øyne bør du velge heldekkende fargelinser (ugjennomsiktige), som dekker hele irisen. Dette gjelder både for de med mørkebrune øyne, men også for de som har en dyp mørkeblå eller grønn farge. Du kan deretter dekke irisen med en linse med en ny farge, men ny teknologi gjør det også mulig at disse fargede linsene kan se mer naturlige ut med den riktige fargen. Dette gjelder særlig de flekkete linsene som gir en god og mer naturlig effekt.

Fargede linser til lyse øyne

Normalt får de med lyse øyne en god effekt hvis de velger en farge som forbedrer deres egen naturlig øyenfarge. Hvis du liker grønne eller blålig øyne, kan du forbedre dem med toner av grønn, blå og grå. Men det er også mulig for de med lysere øyne farge å velge kontaktlinser som endrer utseendet mer radikalt ved å bruke heldekkende linser.

Crazy linser – mønster og farger

Utover fargede kontaktlinser, finnes også festlinser og crazylinser. Du kan få alt fra linser som får øynene dine til å ligne katteøyne til helt svarte og helt hvite kontaktlinser. Det er også mulig å finne kontaktlinser med dollartegn, brennende flammer og alle mulige andre mønstre og figurer.

Crazy linser er en artig måte å fornye looken din på uansett om du bruker dem bare for en natt eller til en kostymefest eller på en ferie. Når du kjøper dine crazy linser og fargede kontaktlinser fra velrenommerte produsenter og kilder som opprettholder sikkerhets foranstaltningene kan du nyte et nytt utseende og holde øynene dine sunne.

Les også: Kontaktlinser – Forskjellige typer

Fargede kontaktlinser uten styrke

Gjennom lang tid har det bare vært mulig å få kontaktlinser hvis man hadde problemer med synet og linser ble derfor produsert med styrke. Heldigvis var det stor etterspørsel etter kontaktlinser med mulighet for å skifte øyenfarge uten at det var styrke i kontaktlinsene. Dermed startet produksjonen av fargede kontaktlinser uten styrke.

Det har blitt vanlig å kjøpe og bruke kontaktlinser uten en optikers resept, både hvis du ønsker å endre øyenfarge med fargede kontaktlinser og til å skape en festlig look til Halloween.

Selv om denne tendensen kan virke harmløs i første omgang er sannheten den at kontaktlinser bør tas alvorlig. Det største markedet for kontaktlinser uten resept er tenåringer, derfor er det viktig å utvise sikkerhet og forsiktighet når det kommer til bruk av disse linsene. Øyet er et skjørt organ og man kan bli utsatt for en hornhinneskade, hvis de rette sikkerhetsforanstaltningene ikke følges.

Husk på at øynene dine er svært følsomme. Selv om du kan kjøpe linser uten styrke og uten en optikers vurdering anbefaler vi å spørre optikeren din først.

Vedlikehold av kontaktlinsene dine

kontaktlinse-13Ved kjøp av kontaktlinser uten resept er det viktig å følge de vanlige anbefalte prosedyrene for kontaktlinsepleie. De samme prosedyrene gjelder både for linser med og uten resept. Dette omfatter rengjøring av linsene på den riktige måten, både før du plasserer dem i øynene dine, og etter at du tar dem ut.

Bær dem ikke i lengre tid enn den anbefalte tiden i veiledningen. Dette gjelder både i daglig bruk og i kontaktlinsens levetid. Du skal aldri kjøpe eller bruke kontaktlinser som har overskredet utløpsdatoen sin.

Les også: Vedlikehold av kontaktlinser

Unngå ukjente varemerker og kilder

Det er lurt å være forsiktig ved kjøp av fargede linser eller crazylinser uten styrke. Sørg for at du kjøper fargede kontaktlinser og crazy linser fra en velrenommert kilde.

Det er et stort marked for billige kontaktlinser, men det kan ikke anbefales å spare på kostnader når det gjelder dine øynes sikkerhet. Noen av de billigste prisene og merkene er ikke bra nok og kan være årsak til nedsatt syn. Hvis du er innstilt på å kjøpe kontaktlinser til pynt, hold deg til et merke med et velkjent navn, som Bausch & Lombs SofLens Natural Colors, CibaVision´s FreshLook Colorblends eller Johnson & Johnson.

Øyenfarge og personlighet

Man assosierer oftest blå øyne med flørt. Ifølge en spørreundersøkelse blant 3000 kvinner og menn mellom 18 og 24 år var 22 % av dem spurte enige om at blå øyne knyttes med flørt, mens 17 % sa at blå øyne er sexy.

Brune øyne oppfattes ofte som noen man kan stole på (16 %). Brune øyne er de mest kjærlige og vennlige (14 %). Grønne øyne er et tegn på kreativitet (15 %). Mennesker med grønne øyne er også de mest mystiske (15 %).

Mennesker med grå øyne blir oppfattet som de mest intelligente (15 %) og sjenerte (12 %). Denne undersøkelsen viser at det er mulig å endre andre oppfatning av en bare ved å bruke fargede kontaktlinser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *