Terje E.

Vedlikehold av kontaktlinser

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vedlikehold av kontaktlinser

Kontaktlinser har gjennomgått en revolusjon de siste ti årene og det har kommet mange nye linsetyper på markedet. Det er imidlertid fortsatt viktig å passe godt på linsene og sikre seg at de er rene og behagelige. Det hjelper deg med å unngå infeksjoner.

Linsevæskene er også blitt bedre i løpet av de siste ti årene. Det er lettere og raskere enn noensinne før å passe på linsene. Så det er ikke lengre noen unnskyldning for ikke å gjøre det.

Les også: 9 regler for bruk av kontaktlinser

Èn linsevæske er som regel nok

Forskjellige linsevæsker til forskjellige formål tilhører fortiden. En enkelt linsevæske er tilstrekkelig for de fleste linsebrukerne. Bruker du dagslinser kan du slippe å bruke linsevæsker.

En alt-i-ett væske kan nå erstatte desinfeksjons-, rense- og fuktighetsvæsker. Alt-i-ett væsker kan også fjerne oppsamlede proteiner som kan irritere øyet. De legger også et beskyttende lag over linseoverflate, noe som øker komforten.

Les også: Forebyggelse av tørre øyne

Generell instruksjon i rengjøring av myke kontaktlinser i aalt-i-ett væske (selv om disse retningslinjene gjelder for de fleste linsebrukerne er det alltid best å følge instruksjonene fra optikerens eller linsenes og/eller væskens bruksanvisning):

  •     Vask hendene grundig for å forhindre støv og bakterier i å komme i kontakt med øynene. Unngå såpe med fuktighetselementer da de kan inneholde oljer som ikke er bra for linsene. Tørk hendene med et rent håndkle eller en serviett.
  •     Ta forsiktig linsen ut av øyet og legg den i håndflaten.
  •     Dryp et par dråper alt-i-ett væske på linsen. Gni forsiktig linsen på begge sider med væsken (hvis væsken ikke krever dette, kan du hoppe over dette steget).
  •     Rens linsen i linsevæsken og legger den så i en beholder med frisk væske.
  •     Desinfeksjonstiden varierer fra merke til merke. Ved benyttelse av noen væsker er linsen klar til bruk etter fem minutter. I andre tilfeller tar det timer. Følg din linsevæskes bruksanvisning.
  •     Rens linsen enda en gang før du setter den tilbake i øyet.

Merk at de fleste linsevæskene skal brukes innen tre måneder fra åpningsdatoen. Alt-i-ett væsker kan muligens ikke brukes på alle linser.

Vær særlig oppmerksom på ikke å blande hydrogenperoksid desinfeksjonsmidler med alt-i-ett linsevæsker. Er hydrogenperoksidet ikke nøytralisert med en katalysator kan det medføre smerte og varige øyeskader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *