Terje E.

Kontaktlinser – oversikt over forskjellige typer

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er mange typer kontaktlinser. Det er ikke bare styrken som er forskjellig, men også diameter, krumming og – ikke minst – materiale. Toriske linser brukes til å korrigere for skjeve hornhinner (astigmatisme) og gammelmannssyn (presbyopi) korrigeres med multifokale kontaktlinser. Utseendet kan endres og forbedres med fargede linser.

Noen kontaktlinser, endagslinser, er bare beregnet til å bli brukt i en dag mens andre er til månedlig eller kontinuerlig bruk. I de siste årene har myke kontaktlinser blitt mer populære enn de tradisjonelle harde linsene. Kontaktlinser med nattesyn kommer også, men det er litt science fiction enda..

Selv om det kanskje ikke kreves at du sender synstesten din til forhandleren så husk at det bare er profesjonelle fagfolk som kan vurdere hvilken type linser som passer til øynene dine. Kontaktlinser passer ikke til alle og enhver og hvis du bruker en feil type kontaktlinse kan det irritere øyet din eller medføre varig øyeskade.

Les også: 9 regler for bruk av kontaktlinser

Endagslinser

Som navnet antyder brukes endagslinser bare èn dag før de kasseres. Mange synes at denne linsetypen er den mest praktiske. Da linsene bare brukes i en kort periode unngår man at skitt og urenheter setter seg. Det er heller ikke nødvendig å rense linsene i spesielle væsker.

Fordeler og ulemper:

 •     Behagelige å bruke
 •     Hygieniske
 •     Ingen rensing nødvendig
 •     En god løsning for de som har øyne som irriteres av linsevæske
 •     Reisevenlige
 •     Praktiske, hvis man bare bruker linser av og til.
 •     Egner seg fint til bruk i støvete omgivelser da partikler ikke rekker å feste seg på overflaten
 •     Noen typer fås også i toriske og fargede varianter
 •     Hvis de brukes daglig er de klart dyrere enn månedslinser

Månedslinser

kontaktlinse-20Månedslinser er i dag den mest populære linsetypen. Betegnelsen brukes om linser som kasseres og erstattes etter to til fire ukers bruk. Linsene brukes om dagen og legges i linsevæske om natten.

Fordeler og ulemper:

 •     Mer økonomiske enn endagslinser
 •     Mange forskjellige materialer og modeller å velge imellom
 •     Fås også i fargede og toriske varianter
 •     Krever daglig rengjøring med linsevæske

Døgnlinser

Ett av de nyeste produktene på markedet er kontaktlinser til kontinuerlig bruk. Disse er produsert av et materiale som tillater mer oksygen å komme inn til øyet selv når øyelokket er lukket. De kan derfor også brukes om natten.

Denne typen kontaktlinse brukes vanligvis kontinuerlig i én til fire uker og samme linse kan brukes i en måned. Det er øyevennlige linser som er gode til daglig bruk, slik som vanlige månedslinjer.

Fordeler og ulemper

 •     Oksygen kan trenge gjennom
 •     Kan brukes når man sover
 •     Lette å rense
 •     Perfekt syn når man våkner om morgenen
 •     Gode til tørre øyne
 •     Dyrere enn vanlige månedslinser

Les også: Kontaktlinser: Spørsmål og svar

Toriske linser

kontaktlinse-7Toriske kontaktlinser kan hjelpe de som har skjeve hornhinner, noe som ofte skyldes at øyets hornhinne ikke er helt kuleformet. En torisk linse korrigerer ikke bare nærsynthet eller langsynthet, men også skjeve hornhinner.

For å kompensere for ujevnheter i øyets hornhinne er toriske linser asymmetriske. De roterer ikke rundt i øyet slik som vanlige (sfæriske) linser til tider kan. Toriske linser er designet til å bli i den rette posisjonen, f.eks. ved at den nederste delen av linsen er tyngre – og dermed forblir nederst.

Myke kontaktlinser var tidligere ikke tilgjengelige for skjeve hornhinner. Harde (RGP) linser er fremdeles vanlige, men i de siste årene har det kommet mange myke alternativer på markedet, slik som endagslinser.

Fordeler og ulemper:

 •     Bedre syn for personer med skjeve hornhinner
 •     Dyrere enn vanlige linser

Les også: Råd om kontaktlinser og make-up

Multifokale og bifokale kontaktlinser

Multifokale linser, eller progressive linser, er beregnet til mennesker med gammelmannssyn (presbyopi), en vanlig lidelse som rammer nesten alle middelaldrende personer. Presbyopi er kjennetegnet ved at man har vanskelig ved å fokusere på lesestoff på kort avstand.

Bifokale linser har i motsetning til briller ikke vært spesielt populære. De krever en del tilvenning og mange synes at de er for vanskelige å bruke. I de siste årene har produktutviklingen endret dette slik at de brukes mer og mer bifokale linser. Mange optikere deler ut gratis bifokale prøvelinser slik at man kan prøve dem før man kjøper.

Multifokale linser inkluderer bifokale linser (med to styrker) og linser med mer enn en styrke. I en ikke sfærisk linse er styrken i midten av kontaktlinsen annerledes enn styrken på siden av linsen (som i briller med progressive glass). En konsentrisk linse har derimot separate ringer med forskjellig styrke. Denne typen kan brukes både ved lesning og til å se fjerne gjenstander klart. De fås som både månedslinser og endagslinser.

Les også: Fargede kontaktlinser

Harde kontaktlinser

Konvensjonelle harde, formfaste kontaktlinser kan brukes i seks måneder eller mer. De er i stor grad blitt erstattet av nyere alternativer og mange produkttyper er blitt avviklet. Men de harde kontaktlinsene brukes fortsatt til bestemte formål når endagslinser ikke er tilgjengelige. Langtidslinser fås i både harde og myke typer. Formfaste linser har mindre diameter enn myke kontaktlinser av hydrogel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *