Terje E.

Grillhygiene – grill med omtanke

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når du griller skal det skje med omtanke. Utover at det er viktig å huske på vanlig god grillhygiene er det også viktig å være oppmerksom på å redusere mengden av de helseskadelige stoffene som setter seg i de grillde matvarene og som kommer fra røyken fra grillen.

For de fleste mennesker som spiser variert og bare griller av og til er det ikke noen grunn til å bekymre seg for de helseskadelige stoffene som dannes ved grillsteking. Men det er imidlertid likevel noen enkle råd som kan være gode å ta med seg.

Hvis du griller veldig mye bør du kanskje vurdere å spise mindre grillet mat eller i hvert fall være oppmerksom på å variere det du griller slik at det omfatter mindre fettholdig mat som mager fisk og grønnsaker. Hvis du griller større stykker kjøtt kommer bare overflatene i kontakt med røyken og dermed reduseres inntaket av skadelige stoffer også.

Du kan redusere risikoen ved å følge disse rådene:

 •     Ikke å grille for ofte.
 •     Spise variert – også når du griller.
 •     Vente med å tilberede maten til det kun gløder,det gjelder både grill og bål.
 •     Grille ved lavere temperatur og snu maten ofte.
 •     Sørge for god lufttilførsel til forbrenningen.
 •     Sørge for rene lavasteiner hvis du bruker gassgrill.
 •     Unngå at fett drypper ned på varmekilden f.eks. ved å plassere maten ved siden av varmekilden – horisontal grill – eller over maten eller pakk maten inn i folie.
 •     Ha størst mulig avstand mellom matvare og varmekilde (gjerne 20-25 cm).
 •     Grill matvarer med lavt fettinnhold (f.eks. mager fisk og grønnsaker).
 •     Unngå å svi kjøttet. Skulle det skje, skjær det brente stykket bort eller kast maten.
 •     Marinere eller forkoke maten i mikrobølgeovn slik at den ikke må grilles så lenge.
 •     La være å bruke evt. oppsamlet stekesjy til saus.

Hvis du følger disse rådene reduserer du risikoen for dannelsen av kreftfremkallende stoffer ved grilling.

Hvilke helseskadelige stoffer dannes ved grillsteking?
De helseskadelige stoffene som dannes ved grillsteking og hard steking på panne er PAH (polysykliske aromatiske hydrocarboner) og heterosykliske aromatiske amin (HA eller stekemutagen). Stoffene kan gi kreft hos mennesker og skade arvematerialet.

Se også: Grilling i båt

Tips til grillhygiene

Sol og sommer – fint vær å tenne opp grillen i. Det er hyggelig, men det er god grunn til å være forsiktig med hygienen slik at man ikke blir syk av bakterier fra den lekre grillmaten.

Rått for seg og stekt for seg
Når man griller skal man holde rått for seg og stekt for seg. Derfor skal det brukes to grilltenger eller to sett av andre kjøkkenredskaper ved grillsteking. Et sett til det rå kjøtt og ett til det ferdigstekte kjøttet. Hvis man bare har èn grilltang kan man holde den inne over grillkullet en stund slik at man «brenner» av bakteriene. Husk å gjøre det til slutt når kjøttet snart er ferdig.

Det samme gjelder fat eller skjærebrett som kjøttet ligger på. Også her skal rått kjøtt og grillet kjøtt holdes atskilte. Man bør derfor bruke et annet fat eller skjærebrett til det grillede kjøttet enn det som brukes til det rå.

Se også: Tips til kjøtt på grillen

Husk å vaske hender
grill-kjottSykdomsfremkallende bakterier som f.eks. Campylobacter spres lett fra det rå til det stekt kjøttet hvis man bruker den samme grilltangen eller det samme skjærebrett til råvaren og til den spiseklare maten. Og legger man rått kjøtt på grillen med fingrene kan man overføre bakterier til f.eks. salat og brøt hvis man ikke vasker hendene grundig før man kutter salat eller skjærer brød. Det skal bare noen få Campylobacterbakterier til for at man kan bli syk. Derfor er det viktig å holde tingene adskilt.

Noe kjøtt skal gjennomstekes
Hakket kjøtt, fjærkre og mekanisk mørnet kjøtt skal gjennomstekes da bakteriene kan sitte i hele kjøttet. På hele kjøttstykker som f.eks. stek eller hele oksekjøttstykker sitter bakteriene normalt bare på overflaten, så hele kjøttstykker trenger ikke å være gjennomstekt når det spises.

Fettfri marinade eller bruk folie
Fett fra kjøtt eller marinade skal ikke dryppe ned på det glødende kullet da det vil danne tjæreholdig røyk som øker risikoen for å utvikle kreft. Man kan unngå at det drypper fra kjøttet ved å legge folie under kjøttet eller bruke en grillmarinade uten olje.

Skjær bort det som er svidd
Hvis kjøttet blir svidd bør man skjære av de svidde skorpene fordi svidde skorper inneholder stoffer som øker risikoen for å utvikle kreft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *