Terje E.

Viktige tips til kjøtt på grillen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når vi skal hygge oss og spise utendørs med familie og venner så griller vi oftere og oftere. Terrassen og hagen er den gode rammen om et godt måltid der duften av trekull menger seg med den friske luften i de lange milde vår- og sommeraftener. For mange mennesker er kjøtt en sentral ingrediens på grillmenyen. Hvis man har en vanlig gammeldags grill hvor kullet samles i en bunke under risten tar det ikke lang tid å tilberede kjøttet. Det kalles direkte grilling. Men det stiller noen helt bestemte krav til både metoden og til kjøttet for at resultatet skal blivellykket.

Se også: Grillhygiene – grill med omtanke

Metode ved direkte grillsteking
Siden temperaturen ved direkte grillsteking er svært høy skal kjøttet ikke tilberedes særlig lenge og det bør derfor ikke være mer enn 5 cm tykt. Okse- og lammekjøtt skal kun brunes på begge sider, så flytter du risten vekk fra kullet, slik at kjøttet kan trekke. Grise- og kalvekjøtt skal grilles langsommere, men de bør også bli brunt av hensyn til smaken. Det gjør du ved å sørge for god avstand mellom kjøttet og kullene.

Snu kjøttet med en tang i stedet for å stikke i det med en gaffel, slik at du unngår å miste kjøttsaften. Snu så få ganger som mulig, helst bare en gang, og la kjøttet trekke i 5-10 minutter etter grillingen slik at kjøttsaften kan fordele seg utover i kjøttet igjen.

Det ideelle kjøttet til direkte grillsteking
De mest velegnede kjøttstykkene til direkte grillsteking er mørt fettmarmorert oksekjøtt og lammekoteletter. Fettet hjelper med å holde kjøttet saftig. Magert kjøtt kan godt stekes på grill. Du skal bare sørge for å ta det bort akkurat når kjøttet er ferdig er stekt. Det krever at du holder øye med maten på grillen. Hvis kjøttet ble stekt for lenge blir det tørt. Hvis du er så uheldig at kjøttet blir svidd bør du skjære av de svidde skorpene fordi svidde skorper inneholder stoffer som øker risikoen for å utvikle kreft.

Krydring av kjøttet
Omhyggelig krydring av kjøttet fremmer smaksopplevelsen. Du kan med suksess marinere kjøttstykkene én til to timer i forveien og ladet renne godt av før du legger det på grillen. Marinèr ikke i lengre tid, da langvarig marinering trekker saften ut av kjøttet. Spesielt okse- og lammekjøttets smak kan heves med en marinade basert på vin eller helt enkelt en blanding av olje, krydderurter og vinedikk. Syrlige, søte og krydrede marinader er velegnet til svinekjøtt. Prøv f.eks. en blanding av sitronsaft og olje.

Grillspyd er hot
Kjøtterninger kan settes på metallspyd sammen med bacon, løk, paprika og cherrytomater. Til grillmåltidet hører selvfølgelig en deilig stor skål salat og godt fullkornsbrød. Det er også vanlig å grille grønnsaker som tilbehør til grillspydet.

Rått for seg og stekt for seg
Husk å holde rått for seg og stekt for seg – også under grilling. For å unngå sykdom er det viktig å sørge for at hakket kjøtt, mekanisk mørnet kjøtt og fjærkre er gjennomstek, og at det ikke kommer kjøttsaft fra rått kjøtt på salaten, brødet eller det ferdigstekte kjøtt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *