Terje E.

Helse i Peru

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Altfor mange av Perus barn får ikke nok å spise. Bare i det sørøstlige distriktet Colquepata er over halvparten av barna underernærte. Derfor har man startet et prosjekt som gagner 650 familier. De lærer blant annet å dyrke grønnsaker til eget forbruk og til videresalg. Det betyr at andelen av underernærte barn har falt markant siden prosjektets start i 2008.

«Før spiste vi bare potetmel og poteter. Nå har man lært at barn har bruk for kjøtt, egg, melk og frukt.»
Det sier Sabina, etter hun har vært en del av Plans prosjekt i Colquepata hvor hun bor med mannen sin Efrain og barna deres. Paret deltok i seminarer hvor amming, matvarehygiene og nærende mat var på dagsordenen. Og noe av det Sabina lærte var at variert kost er avgjørende for barns fysiske og psykiske utvikling.

Familier dyrker egen mat
Ikke nok med det. Sabina og Efrain har økt familiens produksjon av mat etter de lærte hvordan de best mulig dyrker avlinger, passer dyr og utnytter naturens ressurser. Nå har paret plantet en grønnsakshage hvor de dyrker løk, gulrøtter, kål og brokkoli. Og de benytter seg ivrig av de teknikkene som de har lært, sånn som kunstvanning og planteforberedelse.

Hagen er gir mye mat fordi familien har lært å lage deres egen gjødsel av møkk fra kveg.

Også Efrain er begeistret:
«Nå har vi lært hvordan man dyrker grønnsaker. Det er hovedsakelig til oss selv, men hvis det er noe til overs, selger vi det», sier han.

Samarbeider med markeder
Mange familier har utviklet et samarbeid med lokale og regionale markeder hvor de selger den maten som er til overs. Familiene har lært å tilberede matvarer på en måte som tilfører verdi til rå ingredienser som f.eks. syltetøy og yoghurt. Det gir dem en ny type inntekt. På forskjellige landbruksmesser blir de besøkendene oppfordret til å spise nærende mat og det blir blant annet delt ut priser for grønnsaksproduksjon.

Etter hvert forandres den tradisjonelle oppfatningen av behovet for mat forteller en lokal leder:
”Gravide sauer får mer omsorg. Hvis de ikke spiser godt risikerer lammene deres å bli underernærte. Også barn skal ha rikelig mat, særlig inntil de fyller tre år, for det er innen den alderen at hjernene deres utvikles.»

Hygiene er viktig
Familiene har også lært at god hygiene kan være avgjørende hvis sykdom skal holdes borte. Før sov mange familier i det samme rommet som de laget mat, spiste og holdt høner i. Nå gjennomføres hver aktivitet på forskjellige steder – hygiene er på den måten kommet i høysetet.

Gjennom forskjellige prosjekter er det blitt framhevet hvor mye kvinner bidrar til familiens velbefinnende. Som et resultat av det så verdsettes kvinnene høyere enn før og det har blitt mer likestilling mellom menn og kvinner.

Resultatet taler for seg selv
Fire år etter prosjektets start er effekten tydelig:
Kronisk underernæring er falt med 10 prosent i Colquepata siden prosjektets begynnelse i januar 2008. Takket være prosjektet har foreldre som Sabrina og Efrain iverksatt forandringer som virker, også på sikt. Dermed kan barna deres se fram til en sunnere og lysere framtid.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *