Terje E.

Høyfeber får oss til å vingle som en fyllekjører

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Folk med høyfeber er oftere involvert i trafikkulykker enn bilførere uten.  Pollenallergikere er oftere involvert i trafikkulykker enn andre mennesker. Og nå har nederlandske forskere kanskje funnet forklaringen på det.

Forskningen deres viser nemlig at evnen vår til å kjøre i bil blir sterkt forringet når vi lider av ubehandlet høyfeber.

Det viser seg at folk med høyfeber vingler i gjennomsnitt to centimeter mer enn vanlige bilister. Og det er nesten like mye som bilister som har en alkoholpromille på 0,5, som er over den norske promillegrensen. I en politikontroll med testing av promille ville det selvsagt ikke gitt utslag, men det er ikke dermed sagt at det ikke er trafikkfarlig.

Les også: Uvitende allergikere

Allergikere kan virke alkoholpåvirket

Drink`n drive...

Drink`n drive…

Og forskerne mener at noen mennesker med høyfeber oppleve at kjøringevnen deres blir enda mer påvirket i virkeligheten, enn det forsøket har vist.

I forsøket har testpersonene nemlig vært symptomfrie inntil det øyeblikket hvor de kunstig har fått en pollendose.

– Slik vil det jo ikke være under naturlige omstendigheter, hvor folk ofte har hatt minst noen dager med allergisymptomer og dårlig søvn, sier forskeren Eric Vuurman fra Universitetet i Maastricht.

Les også: Her er tegnene på at du har allergi

Allergimedisin hjelper på kjøreevnen

Hittil har man trodd at det var allergimedisin med en sløvende virkning som var årsak til at folk med høyfeber oftere var involvert i trafikkulykker. Men de nederlandske forskerne tror nå mer på at det er ubehandlet høyfeber som påvirker kjøreevnen vår.

Forsøket viser nemlig også at allergikere vingler mindre med bilen når de har tatt deres nesespray eller høyfeberpiller, enn hvis de kjører i bil uten å ha tatt medisinen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *