Terje E.

Hunder og barn? Viktig info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Barns mas om å få en hund fører dessverre ofte til impulskjøp som ender med skuffelse for familien og tragedie for den uskyldige hunden. På den andre siden kan barn og hunder ha utrolig stor glede av hverandre. Blant annet vet man at barn som har vokst opp med hund er bedre i stand til å sette seg inn i andre menneskers situasjoner og til å utvise empati og omsorg.

Om en del raser opplyses det at de er veldig glade i barn. Slik informasjon skal stole på med et betydelig forbehold. Hunder er ikke født med et spesielt forhold til barn. En hund er vanligvis glad for barn hvis den tidlig i valpeperioden har hatt gode og positive opplevelser med forskjellige barn i forskjellige aldre.

Hunder som har blitt ertet av barn aom valp kan derimot få et dårlig forhold til barn og aldri venne seg til dem. Hunder som ikke har hatt kontakt med barn som valper vil ofte senere være utrygge ved barns nærvær.

Det er altså viktig at både oppdretteren og senere valpeeieren sørger for at valpen får gode opplevelser med barn. Det betyr at barna skal lære å respektere og omgås hunden (Det gjelder både familiens egne barn og kamerater), så er det for øvrig alltid de voksnes ansvar at barn under 8-10 års alderen aldri er alene med en hund.

Alle barn (og voksne) bør kjenne til følgende hunderegler:

  • Spør alltid hundens voksne eier om lov før du tar kontakt med en fremmed hund.
  • Spør også hunden om lov!
  • Hvis eieren sier at du kan hilse på hunden så bli stående og si «hei hund» og se om den vil hilse på deg. Respekter hvis hunden ikke har lyst til å hilse.
  • Hvis hunden kommer til deg så kan du stryke den vennlig på siden av hodet. Ikke klapp hunden oppe på hodet eller bøy deg over hunden, det liker
  • den ikke.
  • Ikke hold fast i hunden eller klem hunden, heller ikke selv om du kjenner hunden. Hunder liker ikke å bli klemt eller holdt rundt.
  • Ikke stirr hunden inn i øynene. Se vekk en gang imellom.
  • Ikke ta mat eller leketøy fra hunden.
  • Ikke vekk hunden brått hvis den sover.
  • Du må naturligvis aldri erte en hund.

Møte med en løs hund
Hvis du møter en løs hund så stopp opp og stå stille. Du må ikke begynne å løpe eller skrike og vifte med armene. Stå i stedet stille med armene inn til siden akkurat som en trestamme. Det samme gjelder hvis du sykler. Prøv ikke å sykle fra hunden – det kan oppildne den.
Stopp opp og vend i stedet siden til og lat som om hunden ikke er der. Snart vil hunden miste interessen og gå vekk igjen.

Møte med en hund som er bundet eller sitter i en bil
Gå aldri bort til en hund som sitter bundet eller som sitter i en bil. De passer kanskje på bilen eller stedet. Kanskje er de på vakt og er redde, men de har ikke mulighet til å stikke av hvis de føler seg truet.

Les også: 15 tips og fakta om hunder
Les også: Uskikkelig hund – hva gjør jeg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *