Terje E.

Hva betyr fadderskapet for fadder og fadderbarn?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange av dem som inngår en avtale om fadderskap for et lite barn, velger gjerne et barn i et utviklingsland, spesielt fordi disse barnene er blant de svakest stilte i hele verden, og trenger denne støtten en fadder kan gi for å kunne klare seg gjennom hverdagen. Pengene en fadder bidrar med hjelper barnet med mat og skolegang, og ofte er det en eller flere veldedige organisasjoner som tar seg av alt det praktiske rundt barnet. Alt fadderen behøver, er å sørge for at barnet, eller organisasjonen, får de pengene man har avtalt skal betales, og til den tiden de har avtalt.

For mange kan dette være nok, men veldig mange ønsker også å få informasjon om «sitt» barn, noe de fleste seriøse fadderorganisasjonene er mer enn behjelpelige med. Ikke sjeldent får man bilder av barnet, og hvis barnet selv ønsker det, kan det lage tegninger eller andre personlige hilsener til fadderne sine.

Les også: Om å skrive brev til fadderbarnet

Fadderne kan likeledes sende personlige brev og små gaver til sitt fadderbarn, men her er det ofte noen retningslinjer det kan være greit å orientere seg om på forhånd. Hvis barnet bor i en sos-barneby sammen med hundrevis av andre barn, er det viktig at det ikke er noen grunnleggende forskjellsbehandling. Barn er barn, og selv om noen barn kanskje har visse fordeler de andre ikke har, skal man være forsiktig med å overdrive. Selv om det er i beste mening er det viktig at ingen forskjellsbehandles, men dette kan man samråde seg med organisasjonen som står bak om, før man sender eventuelle gaver.

Heller ikke alle fadderbarn ønsker direkte kontakt med sinne faddere, dette gjelder ofte litt eldre barn, og selv om det kan være litt sårt må det likevel reserveres. Man er fadder for barnets skyld, ikke sin egen.

Har fadderbarna mer enn en fadder?

fadder-barn-5-gaveNår man tegner en fadderavtale med en av de mange organisasjonene som driver med dette, er det nærliggende å tro man er barnets eneste fadder, og man kan lure på hvordan i all verden man klarer å hjelpe ett enkelt barn med disse forholdsvis små månedlige beløpene. Sannheten er nok heller at for å ha en viss trygghet og forutsigbarhet i forhold til innbetalingene, har hvert barn gjerne flere faddere.

Dette er viktig for organisasjonen, som på denne måtes «sprer» risikoen for eventuelle frafall eller uteblitte betalinger på flere faddere enn kun en. Dessuten er det lettere å få flere faddere når beløpet er lavt, enn når det er høyt, og skulle en eller flere faddere av ulike årsaker velge å trekke seg fra avtalen, vil ikke barnet merke det i vesentlig grad. Om overhodet.

Les også: En gang fadderbarn, alltid fadderbarn

Videre kan faddere skifte barn underveis, på linje med at barna kan skifte faddere. Mange faddere har vært det i mange år, og på ett eller annet tidspunkt vokser barnet opp og vil ikke lenger være kvalifisert til å være under en fadderordning, eller det kan være ulike årsaker til at det ikke lenger er nødvendig heller, for eksempel ved adopsjon. I de tilfellene det er aktuelt, og fadderen fortsatt interessert, overflyttes denne til at nytt barn, og avtalen fortsetter som før, med det unntaket av at fadderen får et nytt barn å forholde seg til og bli kjent med.

Enkelte velger også og enten bytte barn eller område av idealistiske årsaker, men dette hører til sjeldenhetene. Er man først i et fadderskapsforhold er det mest vanlige å følge opp til barnet blir voksent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.