Terje E.

Hva er en fadder egentlig?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Å være fadder er i utgangspunktet en kristen skikk med lange tradisjoner bak seg. Opprinnelig skulle en fadder bevitne et barns dåp, samt følge opp at foreldrene oppdro barnet i den kristne tro. Skulle foreldrene av en eller annen grunn ikke kunne oppdra barnet selv, for eksempel ved dødsfall eller lignende, skulle fadderne tre inn og overta denne rollen frem til konfirmasjonsalderen.

I moderne tid gjør en fadder lite annet enn å bevitne barnets dåp i den kristen tro, hvoretter de stort sett bare følger med på barnet oppdragelse og naturlige utvikling, uten å ha noen spesiell innflytelse på dette lenger. Det er normalt med to eller flere faddere i en dåp, men sjelden mer enn fem.

Begrepet med å være fadder er senere adoptert til andre handlinger, og defineres nå mere som en som har tatt ansvar for noen. I enkelte sammenhenger blir det brukt i skoler, hvor et større barn tar seg av et yngre barn, eller på en arbeidsplass, hvor en eldre medarbeider tar seg av en yngre medarbeider inntil denne klarer å utføre sitt arbeid på egenhånd.

Les også: Hvorfor bli fadder?

De siste årene blir begrepet også brukt i større grad om mennesker som har påtatt seg ansvaret for å sikre et barn i en annen del av verden økonomisk slik at det får den nødvendige oppfølgingen det trenger i sitt eget hjemland. Dette kan være foreldreløse eller forlatte barn som bor på en institusjon eller i en barneby, og ved å være fadder for et slikt barn bidrar man til at dette barnet sikres en trygg oppvekst hvor det får både undervisning og medisinsk behandling når det trenger det.

Det store skrittet

fadder-barn-9-gaveÅ bli fadder er for mange et stort vendepunkt i livet, og noe de velger å gjøre for å kunne være med å gjøre en forskjell. For en for oss liten sum penger hver måned, kan man endre livet til et annet menneske et annet sted i verden dramatisk. I noen land kan bare noen få kroner om dagen være nok til at et lite foreldreløst barn får både skolegang, mat og medisinsk  behandling  ved behov, og for ikke å glemme, tak over hodet og noen som passer på det og gir det trygghet.

Les også: Hvordan blir man fadder?

Det er flere grunner til at et barn faller inn under en eller annen form for fadderordning. Det kan være naturkatastrofer som flom eller tørke, det kan være sult eller krig, eller det kan være fordi barnet simpelthen er forlatt av sine foreldre, fordi de av en eller annen grunn ikke klarer å ta seg av det lenger.

Les: Kristen fadder (ekstern lenke)

Å være fadder for et lite barn koster ikke særlig mye mere enn en sigarettpakke eller en pølse i brød på en bensinstasjon i uka, et beløp som burde være overkommelig for de aller fleste. Ved inngåelse av en fadderskapskontrakt bestemmer man som regel selv om man ønsker å betale selv hver måned, eller man kan velge automatisk bankoverføring av det aktuelle beløpet. Sistnevnte er det mest vanlige, ikke minst fordi det er svært viktig det er en form for regelmessighet i en fadderskapsbetaling, da et stort apparat er avhengig av det. Dessuten glemmer man det heller ikke så lett, da det ligger en automatikk i det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *