Hva slags fôr til hunden? Oversikt
Hunder spiser fra naturens hånd nesten alt og er altså i motsetning til mange andre rovdyr ikke bare kjøttetere. Fôret skal inneholde proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og vann. Et fôr er utilstrekkelig hvis det mangler noen av disse essensielle næringsstoffene. Vann er det aller viktigste næringsstoffet. Et væsketap på 15 % prosent kan være dødbringende for hunden og hunder skal alltid ha fri adgang til friskt vann.
Det finnes i dag gode tørrfôrprodukter som er tilpasset forskjellige kategorier av hunder: valper, voksne hunder og seniorer. Det finnes også spesielle produkter til f.eks. hardtarbeidende hunder (jakthunder i jaktsesongen), diegivende tisper, hunder som skal på slankekur etc. Man kan gjerne supplere med rester fra familiens kveldsmat for å skape avveksling for hunden, men husk at hunder ikke tåler sterk og krydret mat. Men ved å la et godt tørrfôr danne grunnlaget er man sikker på at hunden får de nødvendige næringsstoffene.
Normalt vil oppdretteren gi deg informasjon om hva valpen har fått å spise hos ham/henne og ofte vil du få en liten pose med av den maten som valpen er vant til slik at du kan foreta en gradvis overgang til evt. nytt fôr.
Hunder liker ritualer og fôring er ett av de viktigste. Derfor – og av hygieniske grunner – er det en god idé å gi hunden sin egen mat- og vannskål. Det bør også fôres på noenlunde regelmessige tidspunkter.
Mat kan med fordel brukes til å aktivere og trene valpen med. For å unngå at man overfôrer valpen bør man måle opp hundens mat i en skål om morgenen og så bruke maten fra skålen i løpet av dagen til trening og innlæring at nye øvelser.
For ytterligere å aktivere hunden kan man også la den lete etter en del av tørrfôret sitt f.eks. på gressplenen eller i huset. Man kan også putte inn tørrfôret i en aktiveringsterning eller – kule. Bruker man en del av valpens fôr til samarbeidsøvelser og aktivering kan det være med på å få en glad, dyktig og avbalansert hund.
Husk fra begynnelsen at hvis du tillater tigging av godbiter fra middags- og kaffebordet blir det raskt til mange ekstra kalorier – og til et irritasjonsmoment.
Noen hunder skal ikke ha så mye å spise som det står angitt på fôrpakkene. Andre får «litt» ved siden av og som mellommåltider. Husk at man skal «fôre med øynene». Når du ser på hunden ovenifra skal formen gå litt innover bak ved ribbeina. Hvis den ikke gjør det er den for tykk og skal på slankekur: mer mosjon og mindre mat.
Kjøttben er med på å forhindre tannstein. Men det er viktig at du gir sterke, rå knokler av kalv eller okse, som ikke kan splintres i sylspisse stykker. Du må aldri gi ribbein og kokte fjærkrebein under noen form. Gi heller ikke hunden sjokolade, det tåler ikke hundens lever.