Terje E.

Hvordan få kontroll på økonomien

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Er du en av dem som ofte venter utålmodig på neste lønning eller studielån? Kanskje byturen i helgen ble litt dyrere enn du hadde planlagt? Du er ikke alene! De fleste av oss liker å tenke vi er flinkere til å spare enn vi egentlig er, og det finnes jo også utrolig mye morsomt å bruke pengene på.

Vi kan ikke hjelpe deg med å få en høyere lønning, men nedenfor har vi samlet noen enkle tips som kan bidra til et større økonomisk overskudd!

Planlegg fremover i tid

Nordmenn er eksperter på impulskjøp, noe som kan bidra til mange ekstra utgifter i løpet av en måned. Butikker vet også å utnytte dette, noe som gjør at godterihylla strategisk er plassert rett før køen begynner, og en iskald brus ligger og venter ved kassen på en varm sommerdag.

Om du planlegger hva du trenger i løpet av en uke, kan du handle mer på en gang og begrense butikkbesøkene dine. Dette bidrar til færre impulskjøp i tillegg til at du får masse ekstra tid du kan bruke på andre aktiviteter.


Kilde:
Wolfmann via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Å lage større porsjoner og fryse ned det som blir til overs, er også en lur måte å spare penger på, i tillegg til at det kan bidra til et sunnere og bedre kosthold.

Kjøp brukte ting

Tjenester som Finn.no og Fretex har gjort det veldig enkelt å handle brukte ting, og mye av det du finner her vil være nesten like godt som nytt – bare til en mye bedre pris.

Spesielt kan dette være lurt for småbarnsforeldre. Mange ønsker å bli kvitt barneklærne ettersom ungene vokser opp, og mtp. hvor raskt et barn vokser, kan du komme til å trenge nye klær flere ganger i året.


Kilde:
Kjetil Ree via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Sett av penger til moro

Det er viktig å ikke bli for fanatisk når det kommer til pengesparing, da vi alle fortjener å også nyte livet. Enten om du har drømt om en ny jakke i en måned, ønsker deg en ny limited edition vinylplate eller kanskje bare ønsker å spille på søndagens tippekupong, er dette alle ting som enkelt kan implementeres i et månedlig budsjett.

Likevel går det også her an å være smart. Skal du kjøpe et nytt klesplagg eller utvide musikksamlingen din, kan du se om du har noe tilsvarende liggende som aldri blir brukt og selge dette til noen andre. Dersom du betaler for en tippekupong, kan du lese deg opp på tipping tips for å øke dine vinnersjanser. Her kan f.eks nyheter om nøkkelspillere som er klare for storkamper bidra til at du kan ta smartere spillvalg.

Hold oversikt

Ofte bruker vi mer penger enn vi tror, så å ha et månedlig budsjett kan være en god måte å holde kontrollen på økonomien. Plutselig ser du at kaffébesøkene dine har bidratt til over tusen kroner på en måned, eller at du har abonnementer på flere nettjenester du nesten aldri benytter deg av.

Med en slik oversikt vil du enklere se hvor mye du faktisk har å bruke hver måned – og enklere holde deg til denne summen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *