Terje E.

Hvordan starte med nett-handel?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

For de fleste er det ikke noe som engang har falt dem inn. Men hva er egentlig en nettbutikk, og hvordan kan man selv starte opp å selge varer over Internett?

Grunnen til at det er så mange som velger nett-butikk, er fordi det er en flott arena å promotere sine varer og tjenester, og man kan selv velge hvor mye tid man bruker på å promotere nettbutikken. Det gjør at når det er stille tider kan man jobbe mye med det, og motsatt, i travle tider kan man trappe ned promoteringen.

Millioner (ja milliarder), av brukere verden over har internett-tilgang, noe som gjør at markedet nesten er uendelig hvis man driver med internasjonal netthandel. En nett-handel er like tilgjengelig, enten man er i Tromsø eller man er i Mumbai. Det er loven om lik tilgang som gjør at ingen skal ha fordeler når det gjelder visning sidene sine på Internett.

Prinsippet om tilgjengelighet gjelder uansett hva slags nettsider vi snakker om, alle typer skal i prinsippet være tilgjengelig for alle, det være seg om det er politiske sider, norsk casino på nett, meningsbærende sider, blogger eller annet. Ingen sider skal diskimineres, og det begrunnes med at hvis man diskriminerer noen typer nettsider så vil enkeltstater og politikere kunne bruke det til egen vinnings hensikt, dvs. til å hindre motstandere å si sin mening.

Nett-handel kan bestå av kun en nettside, og at varene blir sendt via en annen aktør. Da har man det man kaller dropshipping. Man blir da et mellomledd som formidler en vare, mens det er dropshipper som sender varen til kunden. Det finnes mange eksempler på slik virksomhet, og her er noen av dem:

Salehoo

Wholesale Central

Megagoods

Doba

Dropship Direct

Man blir enige om en pris og da kan man selv regne ut hvor mye man kan tjene.

Dropshipping fordrer ingen store investeringer, ingen lager, ingen logistikk, ingen utgifter til leie, ingen import eller toll-avgifter også videre.

Ulempen med dropshipping er lang leveringstid og man må tenke over at din returrett og dropshippers retturett ikke samsvarer. Derfor bør man legge av penger dersom det skjærer seg helt.

Den andre måten er at man selv har et lager av varer. Det kan hende man får en kjempe god avtale, dersom man handler en viss mengde, eller for så og så mye i løpet av et år. Da kan man selge varene videre med en høyere pris, og tjene på overskuddet mellom innkjøps og utsalgspris. Mange slike varer kan være handlet i lavkostland, og dermed vil uansett den prisen man setter mot de norske eller skandinaviske kundene være lave. Det er en vinn-vinn-vinn situasjon.

Dette er gjerne allerede etablerte butikker eller kjeder som i tillegg reklamerer for sine varer på internett, som Elkjøp, Power eller Clas Ohlsson. Eller det kan være mindre foretak som starter opp i det små, som har et nytt produkt eller en spesiell avtale som gjør at de kan selge varene billigere via nett-handelen. Ofte lokale forretninger.

Følg med i utviklingen

Så når man har en forretningsidé, og har laget en plan, kan man sette i gang. Men husk, i denne nye teknologien skjer endringene raskt. Man må følge med på markeder og lese utviklingen. Alle som driver med nett-handel tilpasser seg fort, og bruker det siste innen ny teknologi for å oppnå suksess. Man kan fort bli en av mange tapere i internett verden om man ikke står på for fullt. Det som er viktig er å ha en nettside som er bedriftens ansikt utad.

Det finnes mange løsninger, for eksempel blogg eller nett-butikk. Det som kan være vanskelig er å sette opp siden slik at man faktisk kan kjøpe ting via siden. Da kan man velge et ferdigoppsett slik som Mystore, 24nettbutikk, Smartweb og mange andre leverer.

Ferdiglagde nettbutikker er en mulighet hvis man ikke vil utvikle sin egen

Disse løsningene vil sikkert koste noen kroner, men da har man en fullt operativ nett-butikk. Det går også an å promotere produktene sine på en blogg, men da er det mer vanlig med såkalt partnerskap, eller affiliate marked som det heter på engelsk. Da reklamerer man for et produkt på siden sin ved å lenke til andre sider hvor man kan handle. Ved å opprette et partnerskap vil man da få prosenter av det som blir handlet gjennom nett-siden man har laget, og dermed kan man tjene penger mest man sover.

En nett-butikk som fungerer, kan gå fra to tomme hender til å bli en million-butikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *