Terje E.

Hvorfor anses oppussing som en klok investering?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Et klokt råd man ofte hører som huseier er at oppussing alltid er en klok investering. Du får som regel igjen det du bruker på huset ditt i form av økt takst. Boligen blir dessuten et mer attraktivt salgsobjekt, og selvsagt stiger livskvaliteten gjerne i takt med hvor fint man bor.

Du får imidlertid ikke noe gratis. Å investere i oppussing av huset er noe som koster penger. Det er ikke snakk om å finne gratis spillepenger hos Bonus NO for å bruke risikofritt på online casino. Det er derimot snakk om å måtte ta noen smarte valg for å gjøre oppussingen din til en så klok investering som mulig.

Det er alltid klokt å investere i vedlikehold

For de aller fleste nordmenn er boligen det viktigste og største investeringsobjektet de eier. Mange binder opp en betydelig andel av sin inntekt i hjemmet sitt. Da er det særdeles viktig å sørge for godt vedlikehold.

Det vi kan si som en tommelfingerregel er at du så godt som aldri taper penger på oppussing som utgjør vedlikehold. Er taket ditt i ferd med å bli gammelt? Har det gått noen år siden sist du malte huset? Begynner dører og vinder å bære preg av tidens tann? I alle slike eksempler er det lurt å investere i oppussing.

Det lønner seg særlig å ligge i forkant og utføre vedlikeholdsprosjekter før problemer oppstår. Å vente til noe går i stykker kan gjøre kostnaden langt høyere enn ellers, bare tenk på merutgiften ved å vente til et rør sprekker fremfor å bytte det ut tidsnok.

Spar på regningene med klok oppussing

Å gjøre boligen mer energieffektiv er en lur måte å pusse opp på. Du kan spare mye på strømregningen ved å få tykkere vinduer og bedre isolerte vegger og tak.

Mer omfattende saker som å investere i solcellepanel, eller andre miljøvennlige løsninger, som varmepumpe og lignende, kan også utgjøre gode investeringer. Her kan det være mulig å nyte godt av støtte fra offentlig hold.

Å gjøre huset grønnere på denne måten vil også slå veldig godt ut på taksten. Det er grunn til å anta at regler og forskrifter som dekker energieffektivitet bare vil bli strengere og strengere fremover. Et gammelt uisolert hus kan dermed bli et desto mindre gunstig investeringsobjekt hvis enda mer omfattende oppussing blir nødvendig.

En annen form for oppussing som ofte lønner seg er å utvide boarealet. Jo større huset ditt er, desto høyere blir som oftest takstverdien. Her er det allikevel en del ting å merke seg. Det er mye mer kostbart å bygge ut i kjelleren enn å utvide huset med et tilbygg. Å bygge en ny etasje huset kan også by på merutgifter.

Det vil si at det ikke er alle hus som kan utvides på en kostnadseffektiv måte. Her er det viktig å hente inn gode prisoverslag fra entreprenører og snakke med takstmannen om hva som vil lønne seg.

Det finnes ukloke oppussingsprosjekter også

Selv om du som regel gjør en god investering ved å pusse opp huset, finnes det unntak. Det dreier seg særlig om to punkter.

For det første, er det fare for å spare seg til fant. Ikke prøv å kutte kostnader ved å ta på deg oppgaver du ikke har kompetanse til. Unngå også å velge de billigste materialene. Det lønner seg sjeldent i lengden.

For det andre bør du unngå å pusse opp på en måte som kun appellerer til deg. Å bygge om kjøkkenet slik at det ser ut som en amerikansk «diner», eller å gjøre om kjellerstua til lekerom for slangene du har som kjæredyr kan være morsomt for enkelte, men ikke regn med at prospektive huskjøpere vil se det på den samme måten. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *