Terje E.

Hvorfor portabilitet er et moteord i den teknologiske verdenen i 2021

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Har du noen gang ønsket at du hadde en krystallkule som kunne vise deg alt som vi har i vente fra den digitale fremtiden?

Hvem sier at du trenger en krystallkule for å forutsi fremtiden? Denne artikkelen vil være mer enn nok for å veilede deg om teknologien vi vil se i 2021!

Hver dag blir vi vitne til et nytt teknologisk mirakel som forbløffer oss. Sannheten er at teknologien kontinuerlig har presset verden mot fremgang helt siden den kom, og året 2021 ser ikke ut til å bli noe annerledes. Faktisk vil teknologi sannsynligvis gi oss en mengde nye verktøy og teknologiske dingser for å gjøre livene våre enklere!

Blant de mange moteordene som tar sikte på å rette oppmerksomhet mot de viktigste teknologiformene, er portabilitet det ordet som begeistrer oss i størst grad. 

I dag skal vi ta en titt på hva portabilitet er og hvorfor det er viktig for teknologi. Så dersom du er nysgjerrig, bør du fortsette å lese!

Se hva som skjer…

Hva er portabilitet?

Årsaken til at mobiltelefoner og bærbare datamaskiner uten problemer bytter ut sine eldre kolleger, er at de tilbyr enkel portabilitet. Fysisk refererer portabilitet til bekvemmeligheten som følge av at man kan flytte en ting fra det ene stedet til det andre. Men er dette det hele?

I forhold til teknologi … nei! Faktisk går ordet portabilitet langt utover det vi vanligvis oppfatter det som. Portabilitet innen teknologi refererer også ofte til programvare. Der er det et mål på hvor praktisk et program kan flyttes fra ett databehandlingsmiljø til et annet. Dersom det er innenfor «rimelige grenser», blir det ansett for å ha tilstrekkelig portabilitet. 

I den fartsfylte verdenen vi lever i, har verdien av portabilitet fått større betydning. Vi kan se eksempler på det rundt oss overalt. Folk foretrekker nå undervisning på nett i stedet for i klasserom fordi de kan ta enhetene med seg hvor som helst og bruke dem når som helst. Det samme skjedde i arbeidslivet, og digitale nomader er det beste eksemplet. Mange foretrekker å jobbe på sine bærbare datamaskiner på en strand, i stedet for å gjemme seg inne på et kontor. Det er vanskelig å finne et område i livene våre som er helt uberørt av bruk av bærbare enheter, takket være friheten de tilbyr. Vi har apper for å bestille mat på mobil, kunstverk kan lages på nettbrett og man kan spille de mest komplekse spillene, som GGPoker eller blackjack, på en hvilken som helst enhet. Og så må vi ikke glemme at vi kan finne kjærligheten og date online. Alt dette skjer fordi folk liker bekvemmeligheten som følger med portabilitet.

Viktigheten av portabilitet

Hvorfor skal vi i det hele tatt bry oss med portabilitet? Hvorfor er portabilitet så viktig?

Vel, tingen er at når det kommer til programvare, er portabilitet nærmere knyttet til gjenbrukbarhet. Jo mer portabilitet en programvare har, desto lettere kan den brukes gjentatte ganger og med forskjellige formål. 

Portabilitet referer i bunn og grunn til fleksibel bruk av data. Vi er allerede klar over at noen filformater har mye mindre portabilitet enn andre. For eksempel krever filer som PDF/JPEG visse applikasjoner for å fungere på riktig måte. Sånn sett har de ikke akkurat stor grad av portabilitet.

Portabilitet i 2021

I 2021 er portabilitet av data ekstremt avgjørende. En stor del av livene våre eksisterer nå på nett, og det er viktig å sikre at dataene vi hele tiden produserer er enkle å få tilgang til og ta med oss. Derfor fokuserer flere teknologibedrifter på å tillate brukerne å trekke ut data og beholde dem. 

Noen store teknologigiganter på sosiale medier som Facebook, Google og Twitter gjør også dataene deres stadig mer portable. Dette forbedrer ikke bare utallige arbeidsprosesser, men er også en fin måte å gi brukerne innsikt i sine digitale fotavtrykk og tilgang til det. 

Google har for eksempel Google Takeout, som gjør det mulig for brukeren å velge hvilke Google-tjenester de vil eksportere data fra, samt hvilket format de skal motta dem i. Facebook har også mye til felles med Google og lar brukeren velge hvilken type data du vil laste ned og hvilket format du ønsker å motta dem i.

På den annen side gir Twitter brukerne et fullstendig arkiv som leveres med både et lesbart webside samt to kopier i maskinlesbart format (CSV og JSON). 

I tillegg vil den fysiske portabiliteten til utstyr trolig også øke i 2021. Alt fra kameraer og mobiltelefoner til datamaskiner er allerede portable, men i år forventes det å se en enda mer avansert transformasjon. 

Sluttord

For å være ærlige kan vi ikke vente med å se hva 2021 har å by på av teknologi, og vi er sikre på at du deler denne følelsen med oss!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *