Terje E.

Hvorfor svetter jeg så mye?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvorfor svetter noen mennesker så mye at tøyet blir gjennomvått?

Vanlig spørsmål om svetting:

«Jeg alltid svetter mye, også når jeg bare rører meg litt. Når jeg går en tur på 3 km, er jeg våt over hele kroppen. Legen min sier at det er noen som svetter, og så er det noen som fryser. Jeg vet ikke hvorfor jeg svetter så mye, men det er svært ubehagelig. Kan dere gi meg en forklaring?»

Svaret kommer her:

Hjernen styrer temperaturen. Svette er med på å regulere kroppens temperatur, derfor svetter vi mest når det er varmt eller når vi rører oss, altså når kroppen skal kvitte seg med varme.

Kroppstemperaturen styres fra hjernen, hvor vi har en slags «termostat» som sørger for å holde temperaturen jevn ved å skru opp og ned varmeproduksjon eller – tapet av varme.

Dessuten styres svetteproduksjon også av nerver som er forbundet med følelsene våre – sinnsbevegelser utløser svette, særlig når vi er nervøse eller redde.

Les også: Mosjon trener også svettekjertlene

Svettemengde er arvelig

Det er forskjell på hvor fra kroppen man svetter mest, men typisk dreier det seg om armhuler, hender, føtter og ansikt. Noen mennesker svetter betydelig mer enn andre på føttene forteller fotterapist i Bergen. Andre mer i ansiktet. Det kan både skyldes et større antall og en større aktivitet i svettekjertlene. Tendensen er arvelig så det vil ofte være andre i ens familie som har det på samme måte.

Når man undersøker for hyperhitrose, som er den latinske betegnelsen for ekstrem svetteproduksjon, er det viktig å avklare om svettetendensen er til stede hele tiden eller bare i bestemte situasjoner, og hva som kanskje kan forverre eller lindre den.

Kan være symptom på sykdom

Da økt svetteproduksjon også kan opptre som ledd i en rekke andre tilstander er det vesentlig om man har hatt svettetendensen siden ungdommen eller om den er nyoppstått.

Stoffskiftesykdommer, infeksjoner, hjertesykdommer, nevrologiske sykdommer og også noen former for kreft er blant de sykdommene som kan gi økte svettetendens.

Derfor er det viktig å beskrive, når og hvordan man svetter og om det er andre symptomer.

Har man for eksempel smerter, hjertebank, føleforstyrrelser, forhøyet temperatur, appetittløshet eller vekttap i tillegg til  svettetendensen, bør det undersøkes nøyere. For kvinner kan også hormonendringer, som i overgangsalderen, være årsak til svettetokter.

Medisin kan øke svettemengden

Forskjellige typer medisin, deriblant midler mot depresjon, migrene eller Parkinsons, samt hjerte- og blodtrykksmedisin, smertestillende eller slankepiller kan også øke svettetendensen.

Men de aller fleste svetteplagede er heldigvis friske.

Selv om det å svette mye ikke er noe helsemessig problem som sådan, kan det være veldig sjenerende. Mange blir lei av fuktige hender eller svettevått tøy som må skiftes ofte for ikke å lukte.

Det kan bety at man unngår bestemte situasjoner eller rett og slett andre mennesker, og dermed innskrenker livet sitt betydelig.

Spesielt de som får svettetokter i forbindelse med stress og nervøsitet kan ende i en ond sirkel hvor bare frykten for å komme til å svette nettopp får svetten fram!

Få søker hjelp

Mye svette kan også gjøre huden mindre motstandsdyktig og fremme eksem eller infeksjoner, eller rent mekanisk gjøre det vanskelig å holde fast på ting.

Det er vanskelig å avgjøre når man svetter så mye at behandling kan komme på tale. Man kan måle størrelsen av svetteproduksjonen med forskjellige metoder, men det avgjørende er hvor plaget man er av sin svette.

Mange mennesker har en betydelig svetteproduksjon, men bare noen få søker hjelp for det, enten fordi de ikke opplever det som noe stort problem, eller fordi de ikke er klar over at det kan være hjelp å hente.

Behandling hjelper kanskje

Det finnes en rekke behandlingstilbud som kan dempe svetteproduksjonen, men ingen kan garantere suksess.

Først vil man typisk forsøke med særlig sterke deodoranter, men dessuten finnes både tabletter og iontoforese, en behandling hvor svettekjertlenes aktivitet hemmes ved hjelp av svak strøm.

Les også: Tips om deodoranter og helse

Man kan også blokkere nervene til svettekjertlene med Botox eller fjerne svettekjertler på utvalgte steder, og i svært vanskelige og sjeldne tilfeller skjære over nerver til kjertlene.

Om det er grunn til behandling, og hvilken behandling som i såfall vil være det beste valget, må man finne fram til sammen med sin praktiserende lege eller hudspesialist.

En kommentar til Hvorfor svetter jeg så mye?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *