Terje E.

Mosjon trener også svettekjertlene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Kvinne spør om svetting:

Ikke vanlig å svette så mye på armen...

Ekstrem armsvette

Jeg trodde at jeg ville svette mindre, jo bedre form jeg kom i. Men det er motsatt, jeg svetter mer nå.

Jeg er en kvinne på 34 år og 103 kg. Jeg har alltid vært overvektig og har alltid trodd at mosjon må vente til jeg har slanket meg litt – noe som morsomt nok aldri har skjedd … Denne gang har jeg startet bakfra – jeg har startet med mosjonen og håper det smitter av på vekten.

Mitt spørsmål/problem er at etter jeg er begynt på spinning 1 gang i uken, samt crosstraner 1-2 ganger i uken + pluss lett styrketrening, ja så svetter jeg mye.

Jeg trodde at jo bedre form jeg kom i, jo mindre ville jeg svette. Men det er nærmest som om at kroppen min nå HELE tiden tror at jeg trener bare jeg beveger meg det minste. Det er OK at jeg svetter lettere/raskere får pulsen opp i treningssenteret. Men jeg synes det er litt irriterende at jeg svetter bare jeg går i barnehagen med datteren min.

Jeg er jo fet i forveien – og når folk ser en som er fet og som svetter, tenker de: «Du burde bevege deg mer slik som du svetter». Men jeg svetter jo mer nettopp FORDI jeg trener …

Er det en logisk forklaring på problemet mitt – og er det utsikt til bedring?

Svar på spørsmålet:

Mosjon er livsviktig for kroppen og øker også energiforbruket, noe som fremmer vekttap.

Forhåpentligvis ser du snart resultater. Hvis ikke du gjør det bør du ikke bli utålmodig og gi opp. Når man begynner med mosjon er det bonus fra dag en på celleplanet. Av og til skal kroppen imidlertid venne seg til treningen, derfor ser man ikke et vekttap med det samme. Hold på, det kommer.

Svettekjertlene blir også trent av mosjonen

armsvetteEn av de mange fordelene ved trening er at det gjør svettekjertlene bedre til å produsere svette (selv om det er individuelle forskjeller på hvor mye man svetter). Så ja, du er i bedre form nå.

Under anstrengelse som trening eller hardt arbeid dannes det varme, og kroppen har best av å holde en stabil temperatur for å unngå overbelastning. Kroppen svetter derfor via svettekjertlene for å avkjøle seg. Når svetten fordamper, avkjøles huden og den kvitter seg med varmen.

Det at du svetter bare ved å gå skyldes at:

  • Du har forbedret svettekjertlene dine
  • Du faktisk «trener» da du har mange kilo å bære på (ved gange bærer du kroppens vekt, det gjør du f.eks. ikke med spinning)
  • Fett virker isolerende, slik at temperaturen din stiger raskere.

Les også: Hvorfor svetter jeg så mye? | Tips om deodoranter og helse

Det er utsikt til bedring

Så ja , det er utsikt til bedring. Du vil fremdeles svette deilig under trening, men etter som du slanker deg pga  mosjonen får du mindre å bære på i hverdagen samtidig med at hjertet ditt og musklene dine blir sterkere, slik at alt vil føles lettere; dvs. du anstrenger deg mindre og svetter mindre.

For øvrig tror vi neppe at andre tenker slik som du tror de gjør; de fleste har nok med å passe på sin egen kropp … og i alle tilfeller: «Heller tung, svett og «våken» enn lett, tørr og doven».

Fortsatt god treningslyst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *