Terje E.

Kontaktlinser: viktige spørsmål og svar

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

KAN ALLE BRUKE KONTAKTLINSER?
Ja, praktisk talt alle kan bruke kontaktlinser. Det kan imidlertid være forskjell på hvilken type linse den enkelte vil finne mest komfortabel. Noen få brukere kan ikke bære bestemte typer kontaktlinser uten ubehag, men oftest er optikeren i stand til å finne fram til et produkt som passer kundens behov. Ved en konsultasjon kan det  bestemmes  hvilken type linse som gir den optimale synskorrigeringen og komforten.

KAN LINSER KORRIGERE FOR BRYTNINGSFEIL?
Ja, alle størrelser av brytningsfeil kan korrigeres, enten ved hjelp av en månedslinse, en halvårslinse eller harde linser. I noen tilfeller velger utøvere av svært dynamiske sportsgrener ikke å få korreksjon. Hvis en linse med korreksjon for brytningsfeiler roterer i øyet forverres synet. Utviklingen har imidlertid kommet så langt at det finnes linser som slutter så tett om øyet at de ikke beveger seg, selv under sport og annen fysisk anstrengelse.

KAN MAN FÅ KONTAKTLINSER MED LESESTYRKE?
Kontaktlinse-21Ja , det finnes mange varianter for forskjellig lesestyrker, både harde og myke linser. Kontaktlinser fås med to styrker (bifokale), flere styrker (multifokale) og med glidende overgang (progressive). Derfor er kontaktlinser en god løsning ved alderdomsrelatert langsynthet (presbyopi)

HVA ER HARDE KONTAKTLINSER?
Harde kontaktlinser kalles også for «formfaste linser», på engelsk RGP eller Rigid Gas Permeable (contact lenses). En formfast linse er mindre i diameter enn hornhinnen og er laget av relativt hard plast i forhold til de myke kontaktlinsene. Tilvenningen til formfaste linser kan være lengre enn med myke kontaktlinser – til gjengjeld er de ofte mer komfortable etter tilvenningen fordi linsekanten ikke hviler på det hvite i øyet.

Les også: Kontaktlinser – Forskjellige typer

HVA ER MYKE LINSER?
En myk linse er større en hornhinnen og er laget av et mykt og vannholdig plastmateriale kalt hydrogel. Det har samme konsistens som silikon.

Les også: Å sove med kontaktlinser

HVA ER EN SOVELINSE?
En «sovelinse» eller ortokeratologisk kontaktlinse er en formfast linse som er designet til å påvirke hornhinnens krumming om natten. Ved å utøve et lett trykk endres formen på hornhinnen så nærsynte er i stand til å se normalt når de våkner. For øyeblikket kan linsen bare tilpasses nærsynte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *