Terje E.

Kvinner blir stresset før sommerferien

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange kvinner føler seg stressede rett før sommerferie, fordi det er for høye forventninger til at ferien blir vellykket.

En spørreundersøkelse blant kvinner viser at sommerferien kan utløse følelsesmessig stress.

Det er blant annet for mange planlagte aktiviteter, høye forventninger fra venner og familie, tankene om å vende tilbake til den travle hverdagen og angsten for en mindre vellykket ferie, som overskygger sommerferien med stressymptomer.

Følelsesmessig stress i sommerferien påvirker kvinnene på mange forskjellige fronter: Nesten fire av ti kvinner sier at de har et kort lunte og lett blir irriterte.

Utmattet av stress

Stress gjør ikke ferien bedre

Stress gjør ikke ferien bedre

Og det følelsesmessige stresset får hver tredje kvinne til å svette og nesten hver fjerde sover urolig om natten i sommerferien. Og en av ti blir rett og slett utmattet av de stressende feriesituasjonene.

Sosiolog Emilie Haugen gjenkjenner bildet. Hun forklarer i en kommentar til undersøkelsen:

– Kvinner oppfattes tradisjonelt som det sosiale limet i en familie eller en gruppe, og er derfor trente i å være veldig  oppmerksomme på om alle har det bra. Og ikke minst i at familien gjør sammen ting og opplever at de har et godt og nært fellesskap. Mange kvinner ser det som oppgaven deres å sikre at alle er glade og er sammen. Og det kan bli en stor byrde – som både påvirker kvinnene og omgivelsene deres i negativ retning.

Bak undersøkelsen står deodorantprodusenten Rexona. Den er foretatt på internett i mai 2014. Det er gjennomført 1004 intervjuer av kvinner mellom 18-65 år.

Rekker vi alt?

Psykolog Henrik Tingvoll kommenterer:

– Det er en kjent sak at sommerferien – særlig slik som vi etter hvert har fått organisert arbeidslivet vårt – virker stressende på mange: Rekker vi å bli ferdige med alt før vi tar ferie? Hva hvis det oppstår noe mens vi er borte?

Burde vi ikke være bedre til å ta ferie? Hvordan innhenter vi det «forsømte», når vi er tilbake? Det er jo blant annet bekymringer som disse som gjør at flere og flere faktisk tar mindre sommerferie, eller arbeider mens de er på ferie.

– Likeledes har vi visst i mange år at kvinner er «overrepresentert» i statistikkene over de engstelige lidelsene – altså angst, bekymring, stress etc.

Ikke bruk mer deodorant…

– At det også er flere kvinner som bekymrer seg – og svetter – før sommerferien er vel egentlig ganske logisk. Kanskje fordi kvinnene i høyere grad enn mennene bekymrer seg om at de «burde ta mer fri», «burde være der mer for barna», «nå skal vi hygge oss og slappe av», lyder Henrik Tingvolls forklaring.

Og han legger til:

– Det er i hvert fall helt sikkert at det ikke er mer deodorant som er løsningen på problemet.

Lek for barna

Hvis barna ikke har noe å gjøre i ferien så finn på noe til dem. Det er ikke noe som er så stressende som å ha barn som kjeder seg. Da bråker og maser de, med rette. Dra på ferie som er tilpasset barna, og ikke bare tenk på hva de voksne skal gjøre. Og kjeder barna seg hjemme så lag i stand uteleker til dem, så får de noe å finne på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *