Terje E.

Leie båt – helt enkelt

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Om du leier hytte ved vannet et år og skulle ønske du hadde båt er det faktisk en måte å ordne det på uten å måtte punge ut med flere hundre tusen kroner. Det er nemlig blitt mer og mer vanlig med leiebåt, selv om fenomenet fortsatt er ganske ukjent her i landet.

Prisene for å leie en båt er ikke så ille, men heller ikke hverdagskost. Én uke koster gjerne mellom 5 000 og 25 000 kroner, helt avhengig av hvilken type båt det er snakk om. Båtene som leies ut er blant annet cabincruisere eller seilbåter, og for denne summen får man stort sett båter med soveplass til mange personer.

Om du ikke vil leie en stor båt i en hel uke finnes det også steder som leier ut båter for én dag, men da er det selvfølgelig snakk om mindre båter uten soveplass. Dette er jo en fin utflukt for familien en lat sommerdag, men prisen blir fort en tusenlapp for dette.

Før du leier båten bør du avtale en liten prøvetur slik at du får sett hvilken stand båten er i, hvilke fasiliteter den har, og om det er rett båt for dere. Om du vil leie i fellesferien bør du trolig avtale det en stund på forhånd, da båtutleierfirmaene stort sett er utleid på den tiden.

Les også: Tjen enkle penger på båten din

Når man leier båt gjelder mye av det samme som når man leier bil. Når man først får båten bør man alltid ta bilde av alle feil, mangler eller skader, slik at du står sterkere i en eventuell krangel.

Det er nemlig ikke uvanlig at det oppstår krangler mellom utleier og leier, og båtutleie er intet unntak for denne reglen. Om du leverer båten på et droppepunkt, altså legger den fra deg uten at det er noen der som tar den imot, bør du også ta bilde av den når du har levert den, i tilfelle noen skulle gjøre hærverk på den etter at du har levert den.

Dersom man leier av utleiefirmaer er det ikke uvanlig at man enten får forsikring inkludert i prisen eller at man får mulighet til å kjøpe det. En ulykke i båten kan fort bli veldig dyrt, så forsikring er ikke en dum ting, men heller ikke billig.

Les også: Båt kan også være farlig – bruk redningsvest

Firmaer som leier ut båtene er gjerne strenge på hvem de leier ut til, da ulykker i båt er farlige. Det er veldig vanlig med krav om båtførerbevis selv om man er gammel nok til ikke å trenge det, samt en aldergrense. Dersom du ikke har kjørt båt mer enn noen få ganger er det ikke umulig at de ikke vil leie ut til deg.

Om du leier fra privatpersoner er det også viktig å ordne med kontrakt, og det er ikke nødvendigvis sikkert at utleieren ordner dette for deg. Derfor kan du helt fint skrive din egen som dere begge underskriver og beholder hver deres kopi av.

Last ned kontrakt her (PDF)

Kontrakten bør inneholde informasjon om leiedato, totalsum og depositumssum. Den bør også inneholde merknader om hvilken stand båten er i, altså om den har mangler eller skader. Dette er for å sikre dere begge to mot eventuelle tvister. Kontrakten bør også inneholde informasjon om hvordan det er med forsikring og hvem som har ansvar for hva.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *