Terje E.

Ølsmaking – dette bør du være oppmerksom på

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Den jevne forståelsen av øl har de siste årene gått fra å kun være pils og kanskje juleøl til å bli et bredt register av ulike øltyper. Mange har startet å brygge sin egen øl og eksperimenterer med ulike smaker og variasjoner.

Ølsmaking har som en naturlig forlengelse av dette også blitt populært. Barer og serveringssteder i inn- og utland arrangerer ølsmaking der man har mulighet til å smake på et utvalg av øltyper. Dette kan ofte være øl som er brygget på huset, eller øl fra lokale bryggerier i nærområdet.

Ønsker du å arrangere ølsmaking hjemme, har du nok flere venner som ville satt pris på det. Dersom du har behov for ølglass har nå merkevarer som Spiegelau og Orrefors egne sett med ølsmakerglass slik at du har et ølglass som passer til de ulike øltypene.

Når man skal smake på øl er det greit å ha litt kunnskap rundt hva man skal se etter og vurdere. For sin egen del holder det gjerne med å bedømme om ølen var god, men om man vil være med på diskusjonen kan det være lurt å sette seg inn i hvordan man skal kunne bedømme forskjellige øl.

Øltyper

For å kunne forstå ølen bedre er det nødvendig å ha en forståelse for de ulike øltypene. Alle de ulike øltypene har igjen sine kvaliteter som det det vurderes opp mot. De vanligste øltypene er blant andre pilsner, lys- og mørk lager, lys- og mørk ale, IPA, hveteøl, stout/porter og syrlig øl. Listen er lenger enn dette, men det er et godt utgangspunkt.

Utseende

For utseende kan man se på både skummet, fargen og klarheten i ølet. Dette varierer mellom de ulike øltypene, men du finner også variasjoner innenfor den enkelte øltypen.

Lukt og Aroma

Før du lukter på ølet kan det være lurt å rotere glasset litt slik man gjerne gjør under vinsmaking. Dette er for å skape rotasjon i glasset, noe som frigjør smakene og luktene. Her kan man kjenne etter om det lukter humle eller malt og i hvilken grad.

Lyse øl har ofte en humle aroma, mens mørkere øl har en sterkere malt med aromaer fra sjokolade, kaffe, røyk etc. Det sies at øl har flere hundre ulike aromaer. Her finner du en oversikt over flere av dem. (https://www.popsci.com/science/article/2013-01/infographic-day-beersci-edition-beer-flavor-wheel)

Smak

Sammen med lukt og aroma følger også smaken på ølet. Når det kommer til smak skiller vi mellom sødme, salt, syrlighet og bitterhet. Kullsyren og alkoholnivået er også med på å definere hvordan smaken oppfattes i munnen.

Husk å Svelge

Fra vinsmaking vet vi at det er vanlig å spytte ut vinen etter man har smakt på den. Slik er det ikke når det kommer til ølsmaking. Mye av bitterheten og sødmen i øllet kommer frem når drikken svelges.

Selv om ølsmaking kan være med å fremheve opplevelsen av drikken, er det helst det sosiale som blir det viktigste. Nyt øl sammen med gode venner, og ta del i interessante observasjoner og diskusjoner rundt hvordan dere opplever øl forskjellig. og sist, men ikke minst, test om du har alkohol i blodet før du skal kjøre hjem…





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *