Terje E.

Overvekt og graviditet – nyttige tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvis du er overvektig når du blir gravid er det viktig at du ikke forsøker å slanke deg mens du er gravid. I stedet skal du sørge for å spise sunt og mosjonere slik at du kanskje unngår å legge på deg altfor mye under graviditeten.

Kroppen har behov for ekstra energi, men hvor mye?

Alle som har vært gravide ved jo at det kan være vanskelig ikke å rette seg etter kroppens signaler under graviditeten. Man kan få en uhemmet lyst på mat på alle tidspunkter av døgnet. Men kroppens virkelige behov for ekstra energi under graviditeten tilsvarer faktisk bare 1/7-1/8 av det normale energibehovet. Derfor er graviditet ikke en tilstand hvor det rettferdiggjøres å bare å spise i vei. En graviditet er en krevende tilstand for kroppen, det betyr at du skal styrke og pleie kroppen din slik at den er i stand til å klare den krevende oppgaven det er å være gravid i 9 måneder.

Les også: Derfor minsker kvinners fertilitet

Problemer knyttet til overvekt under graviditeten

Det er mange problemer knyttet til at antallet overvektige gravide stiger. De fleste gravide opplever å ha litt lavere blodtrykk under graviditeten mens overvektige gravide har en stor risiko for å få økt blodtrykk. Det er også forhøyet risiko for å få graviditetssukkersyke, noe som utgjør en vesentlig risiko for barnet, men også for deg selv. Hvis du er overvektig vil du bli tilbudt en undersøkelse som viser om du holder på å utvikle graviditetssukkersyke.

Les også: Ting du skal unngå når du er gravid

Anbefalt vektøkning under graviditeten

Det anbefales at hvis man er overvektig eller veldig overvektig så er det en god idé å legge på seg mellom 8-10 kg mens hvis man er undervektig, skal man legge på seg litt mer, mellom 14-15 kg. Kvinner med vanlig BMI skal legge på seg mellom 10-14 kg under graviditeten. Det finnes tabeller som kan fortelle mer om dette, spør legen din.

Les også: Graviditetens forløp – trimestre

Overvektige gravide og fødselen

Kvinner som er overvektige og gravide har økt risiko for at fødselen går i gang før tiden, og disse kvinnene opplever hyppigere inngrep og komplikasjoner i forbindelse med fødselen. Fødsel ved keisersnitt forekommer langt hyppigere for overvektige gravide enn det gjør for andre gravide. Der 20 % av de gravide føder ved keisersnitt så er andelen på 36 % for de overvektige gravide.

Overvektige gravide har også dobbelt så stor risiko for å føde barn over 4500 gr. Det er også en tendens til at barn av overvektige gravide lider av oksygenmangel under fødselen, og endelig er de overvektige gravide i gjennomsnitt innlagt flere dager etter fødselen enn andre.

Graviditet og mosjon

Når man ser på de risikoene som er forbundet med å være overvektig som gravid så er det enormt betydningsfullt at man som gravid gjør en innsats for å unngå det. Dette skal skje ved at man for det første å spise sunt, men også gjennom mosjon. Det er mange typer mosjon man må gjøre mens man er gravid, og det er ikke for sent å gå i gang selv om du ikke har mosjonert før graviditeten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *