Terje E.

Ruter og vinduer – effektive energitips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Boligens vinduer har stor betydning for boligens evne til å holde på varmen og er ofte husets svakeste ledd.

Faktisk utgjør varmetapet via vinduer og glasspartier typisk omkring 30 % av boligens samlede varmetap. Derfor er utskiftning av ruter eller hele vinduspartier en svært effektiv måte å senke varmeforbruket på.

Vinduer kan skiftes med ut enten A, B eller C merkede vinduer. Den største besparelsen på sikt vil imidlertid være en utskiftning til A merkede vinduer.

Se også: Energiråd i dagliglivet | Her er det stuens største strømslukere

Energimerking
For å få den mest energiriktige løsningen bør du gå etter A merkede energivinduer. Be leverandør eller produsent om dokumentasjon for det samlede vinduets isoleringsevne. Energirutereog A-merkede vinduer koster litt mer i anskaffelse, men er også betydelig mer energieffektive da de isolerer dobbelt så godt som termoruter. A-merkede vinduer bør ikke oppfattes som ekstrautgifter, men som en god investering som samtidig gir større komfort i boligen og øker dens verdien.

Utskiftning av vinduer
skifte-vindu-ture-energiHvis et vindu er i dårlig stand og skal skiftes ut skal du være oppmerksom på energibestemmelsene. De inneholder krav om vinduenes energieffektivitet.

Gå etter lav U-verdi
Når du skal kjøpe nye ruter eller vinduer skal du være oppmerksom på produktenes isoleringsevne – kalt U-verdi. U-verdien angis i W per m2K som er uttrykk for den varmestrømmen (W) som skjer gjennom en m2 av ruten/vinduet ved en temperaturforskjell på 1 grad Kelvin (som tilsvarer 1 grad Celsius). Ruter og vinduer skal helst ha en U-verdi som er så lav som mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *