Terje E.

Sikkerhet når du handler på nett

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er ofte skriverier om hvor utrygt det kan være å dele kortopplysninger med forhandlere på nett. Mange er nok ikke klar over, at det er mange måter å omgå dette på, som ved å bruke elektroniske lommebøker, engangskort eller helt andre, alternative betalingsmetoder. Vi skal komme inn på noen av de vanlige måtene å handle sikkert på nett, uten at du behøver å bruke betalingskortet som er direkte knyttet opp til lønnskontoen din. Noen av alternativene er helt gratis å bruke, mens andre kan koste deg ekstra i form av ulike gebyrer, men det kan uansett være en billig pris å betale, for å slippe å tenke på om dine kortopplysninger er på avveie.

E-lommebøker

E-lommebøker er et begrep popularisert via store aktører, som PayPal, Neteller, Skrill og andre. Her får du en helt egen “lommebok” som gjelder på nett. Her er prinsippet, at du betaler inn penger til den elektroniske kontoen din, som du så bruker til å handle med på nett. Ulempen, er at utsalgsstedet er nødt til å akseptere betaling med akkurat den e-lommeboken du har. Spesielt PayPal er såpass utbredt internasjonalt, at veldig mange utsalgssteder tilbyr å betale med en PayPal-konto. Du er i hvert fall dekket godt inn om du har en slik konto, fordi du vil ofte ha rettigheter og en viss grad av beskyttelse, som du ellers ikke vil hatt muligheten til å fremme, som kunde i utenlandsk nettbutikk.

Skrill og Neteller er for øvrig eid av samme konsern, men her får du også muligheten til å ha et betalingskort i tillegg. Du ser ofte disse to e-lommebøkene tilbudt på diverse casino på nett, selv om det ikke er lovlig, men eksisterer også mange andre steder.

Felles for PayPal, Skrill og Neteller, er skyhøye gebyrer, som gjelder på både innskudd og uttak.

Internasjonale nettbanker

Internasjonale nettbanker er i vinden som aldri før. Dette kalles kollektivt for Online Banking, og er rett og slett en bank hvor du ikke har fysiske lokaliteter å oppsøke. Dette har gjort at kostnadene til å drive bank, er blitt skåret ned til et minimum, noe som kommer kundene til gode. Du får tilgang til en valutakonto, hvor du kan veksle mellom alle verdens valutaer, og du får som regel tilsendt et betalingskort. Dette betalingskortet kan du sperre gjennom en App, som regel, og du har full kontroll på hva som går inn og ut. Mot et gebyr, kan du få gode forsikringer og mange andre funksjoner, og mange vil nok mene dette er forløpere til fremtidens banker. Noen av disse bankene lar deg også opprette kort til engangsbruk, som kun kan brukes den ene gangen, noe som gjør det veldig sikkert å handle på nett.

Gode eksempler på denne typen banker er: Revolt, Lunarway og N26. 

Det skal være sikkert og trygt å handle på nett. Norske nettbutikker skal du ikke være så redd for å handle hos, fordi kravene til å tilby betalingskort er ofte store og du har automatisk rettigheter. De store kortutstederne (VISA og MasterCard) er også blitt mye, mye dyktigere til å avdekke og stoppe svindlere fra å akseptere disse korttypene, men du kan aldri være sikker nok – spesielt når det gjelder netthandel i utlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *