Terje E.

Slik hjelper du andre å slutte å røyke

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Du kan best hjelpe en røyker med å slutte å røyke hvis du har:

  • Innlevelse
  • Forståelse
  • Faglig kunnskap
  • Samarbeids- og tilpassingsevne

Forstå røykerens logikk

Hvis du aldri selv har vært røyker kan det være vanskelig å forstå hvordan røykeren egentlig har det med røykingen sin og hvor vanskelig det er å unnvære sigarette, når man forsøker å slutte.

Forståelsen knytter seg til den dobbeltheten som røykere har til tobakken. På den ene side vet røykeren at tobakken kan legge ham i graven mange år for tidlig. På den annen side har røykeren så mange positive opplevelser med det å røyke. Det er særlig knyttet til avhengigheten av nikotinen – og hvordan røyking tilfredsstiller behovet for nikotin hos den avhengige og tilvente røykeren. Det er derfor at den personen som skal slutte ofte beskriver sigaretten som en gammel venn man skal ta avskjed med.

Les også: Ekspertråd ved røykeslutt | Les også: Er e-sigaretter helsefarlige?

slutte-roykeSelv om røykeren har bestemt seg for å slutte – og gjør iherdige forsøk på det – så kommer det perioder hvor de doble følelsene dukker opp og hvor røykeren blir i tvil om beslutningen sin. Der man den ene dagen er toppmotivert kan man den neste være helt borte vekk og ha problemer med å se meningen med å slutte.

Dette er logikk for røykere, men kan virke tåpelig for en ikke-røyker som vil støtte.

Les også: Situasjoner med røyketrang – tips

Hvordan blir du en god støtte?

Det viktigste er at det skal være røykerens eget prosjekt å slutte å røyke. Prosjektet ditt er å støtte og hjelpe. Det betyr at rollen din er å støtte beslutningen og dele ut massevis av ros og oppmuntring gjennom hele prosessen. Også når det er gått en måned eller mer uten røyk.

Det er svært viktig at du hele tiden signaliserer at du har tillit til at røykeren kan gjennomføre målet sitt selv om det selvfølgelig kommer kriser underveis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *