Terje E.

Slik kjøper og selger du bil – Tips som lønner seg

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Våren står i bilsalgets tegn. April og mai er suverent de månedene hvor det blir solgt flest biler i Norge. Så vel nye som brukte. Desember og februar forøvrig er de dårligste månedene, målt etter bilsalg.

Derfor er det nå at du skal slå til, enten du skal kjøpe eller selge. Som kjøper fordi tilbudet er stort. Som selger fordi kjøpelysten er på topp.

Det er en god porsjon psykologi blandet inn med vårens store salg. Mye tyder på at folk simpelthen blir trøtte av bilen sin gjennom vinteren. Når den første solen titter fram, legger man plutselig merke til riper, begynnende rust og slitt interiør fra vinterens herjinger. For å si det populært så «gidder man ikke å ha den bilen lengre». Den settes til salgs, og det store utvalget bruktbiler trekker til seg flere kjøpere , og også mange andre selgere som også skal ut og ha en annen bil, brukt eller ny.

Les også: Slik selger du bilen din

kjope-selge-bruktbilRundt nyttår skifter mange firmaer ut bilene sine. De klargjøres og kommer gjerne på markedet om våren når salgspotensialet er størst.

Om våren har du derfor som kjøper størst mulighet til å finne bilen med den rette fargen, det riktige utstyret og det antall kilometer på telleren som du ønsker. Samtidig er det takket være det store nybilsalget, særlig i de små klassene, billigere enn noensinne å anskaffe seg en nyere bruktbil. Nye biler, særlig de mindre modellene, har falt i pris, og det avspeiler seg i bruktprisene.

Her får du en rekke tips både til selger og kjøper. Sistnevnte må tenke over om lav pris er viktigere enn å finne den ønsket modellen etter ovennevnte kriterier. Er prisen det helt avgjørende, kan det være fornuftig å vente til de «stille» vintermånedene med å slå til, fordi forhandlerne gjerne vil kvitte seg med bilene, før salget går på sparebluss gjennom vinteren.

Tips til bilselger

1. Klargjør bilen din til salget. Rydd opp i den, vask og støvsug den. Poler bilen, hvis du orker, og få småskrammer utbedret. Alt skal virke.

2. Vurder om du vil gi bilen i innbytte ved kjøp av en annen.  Eller om du vil selge den først og deretter finne den riktige avløseren.

3. Undersøk hva bilen din er verdt. Her kan man eventuelt bruke Bilpriser.dk eller lignende nettsteder til å gjøre en vurdering.

4. Kontroller at alle verkstedsbesøk er stemplet inn i serviceboken. Hvis det mangler stempler, bør du kontakte verkstedet.

5. Hvis du ønsker å selge bilen på nettet, bør du sørge for noen gode og tilstrekkelige mengder bilder av bilen.

6. La være å sette en urealistisk pris på bilen. Som hus kan biler med urealistiske priser bli uinteressante i markedet. Og dermed kaster du bort tiden.

NB! Ikke selg bilen til svindlere, sjekk Internett først, ikke handle med Tuana Cars, Carma Oslo, Olsen Bil Sven Jarle Knoll, Fredriksborg Handel eller Autopris.

Tips til bilkjøper

1. Kjøp bilen hos en forhandler du har stoler på.

2. Sørg for at serviceheftet er stemplet. Det kan ha stor betydning når bilen skal selges videre.

3. Selv om det er vår eller sommer når du kjøper bil, så spør etter vinterdekk. Det kan spare deg kostnader når høsten kommer.

4. Ved kjøp fra privat, skal du være ekstra oppmerksom på kilometergaranti, heftelser, godkjenninger osv.  Din garanti og dine reklamasjonsrettigheter er mindre enn ved kjøp hos en forhandler.

5. Få evt. en bruktbiltest (attest). Så har du større sikkerhet for at bilen svarer til det du ser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *