Terje E.

Oversiktelig guide: Slik selger du bilen din

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Den riktige prisen
Noe av det vanskeligste ved å selge bilen sin er å fastsette prisen. Prissetter du bilen din for høyt risikerer du at du ikke får henvendelser fra potensielle kjøpere. Setter du prisen for lavt tjener du for lite på salget.

Da bilen kan tape seg i verdi mens du har den til salgs er det vikti, å finne den riktige salgsprisen helt fra starten av. Men hvordan finner du den riktige prisen?

Konkurransedyktig pris
Du skal være oppmerksom på at prisen din må være konkurransedyktig, for pris er det mest populære søkeparameteren blant kjøperne på internett. Når du skal fastsette en pris er det derfor en god idé å sammenligne merke, modell, årgang, kilometer og alder med de tilsvarende bilene som ellers er til salgs på finn.no. Så kan du vurdere hva du vil kunne selge bilen din for.

Fordeler som lav km, full servicebok og ekstra utstyr kan forsvare en pris over gjennomsnittet – men husk å framheve dette i annonseteksten din.

Les også: Hva koster importbilen totalt?

Spør forhandleren
Du kan også spørre en forhandler hva han vil gi for bilen. Som utgangspunkt vil en forhandler aldri gi så mye for bilen som du ville kunne få for den ved et salg til en privatperson. Forhandleren er nemlig nødt til å ta høyde for at han skal stille en garanti overfor den neste kjøperen av bilen når han vurderer hva han vil gi for bilen din. Forhandlerens vurdering kan derfor brukes som en minstepris ved salg av bilen.

Prisberegnerer
Det finnes forskjellige prisberegnere på nettet hvor du ut fra blant annet bilens merke, modell og årgang kan få beregnet prisen på bilen din. Disse prisberegnerne tar imidlertid ikke høyde for f.eks. endringer i tilbud og etterspørsel. Når du skal sette en konkurransedyktig pris er det derfor viktigst å sammenligne priser med andre lignende biler.

Gjør bilen din attraktiv og lettere å selge
Det kan være en fordel å gi bilen din en ekstra rengjøring før du setter den til salgs. Sørg for at den er ren inni og at den i det hele tatt framstår så fin som mulig. Du kan også friske opp litt inni ved f.eks. å kjøpe et par nye matter – eller gå hele veien og få et klargjøringsfirma til å ta seg kjærlig av bilen din. For under 3000 kr. kan du få en grundig klargjøring av bilen din.

Les også: Slik kjøper og selger du bil

Forhold som kan gjøre bilen din mer etterspurt

 • En full servicebok eller dokumentasjon for at servicene er overholdt
 • At bilen akkurat har blitt gjort klar for salg
 • At du har fått en bruktbilstest

En NAF attest vil gi kjøperen en sikkerhet for at bilen er i orden eller vil som minimum kunne brukes som en liste over feil som bør rettes før overtakelsen.

Gode bilder selger bilen din
Vil du ha bilen din solgt skal du vise potensielle kjøpere et og helst flere bilder. Dette gjelder uansett om du annonserer på internett eller i avisen. Det vil ganske enkelt være færre interesserte og dermed færre henvendelser hvis annonsen din utelukkende består av tekst.

6 gode råd til hvordan du tar gode bilder til annonsen din:

 1. Vask og tørk bilen grundig. En ren bil selger
 2. Zoom inn – det er bilen som skal selges, ikke naboens hus.
 3. Gå bakover to skritt og bruk zoomfunksjonen. Dermed unngår du at bilens proporsjoner forvrenges.
 4. Ta bilder fra flere vinkler – også innvendig.
 5. Få med alle detaljer: f.eks. felger, skjørt, spesiallakkering, lykter, seter, instrumenter, musikkanlegg mm.
 6. Ta bilder en dag med godt lys slik at alle detaljene kan sees (ikke altfor kraftig lys og ikke like etter at solen har gått ned).

Den riktige annonseteksten sikrer raskt salg
I annonseteksten skal du selvfølgelig framheve de positive tingene ved bilen din, men det er også viktig å være ærlig angående mangler. Lag en grundig beskrivelse av bilen. Det minsker risikoen for å skulle måtte gi et stort avslag når du beskriver bilen så presist og ærlig som mulig.

Det kan også være en god idé å skrive litt om hvorfor du har vært glad for bilen. Har du hatt spesielle behov som har  blitt dekket av nettopp denne bilen er det sannsynlig for at en kjøper kan få av glede nettopp disse egenskapene.

Les også: Bilimport – Skal du kjøpe ny eller brukt bil?

Skriv det du vet om bilen
Det er viktig å fortelle potensielle kjøpere om bilens stand. Legg spesielt vekt på de positive aspektene som får bilen din til å skille ut seg, men nevn også eventuelle skader. Du kan f.eks. inkludere opplysninger vedrørende:

 • avtale-bil-kjop-kontrakt-tipsAntall tidligere eiere av bilen
 • Bruksmønster – har bilen f.eks. stått i garasje eller kjørt mange lange turer
 • Om bilen har tilhengerfeste
 • Siste visning
 • Om bilen kjører langt pr. liter
 • Siste service
 • Om sommer- og/eller vinterdekk er nye
 • Sikkerhet: ABS-bremser og ESP
 • Isofix
 • Skader på bilen
 • Utfylt servicebok
 • Nært forestående reparasjoner

Framvisning og prøvetur
Når du skal vise fram bilen til en mulig kjøper gjelder det å være godt forberedt. Dels skal bilen se innbydende ut, dels skal du ha alle papirene klart – akkurat som du skal ha klart for deg hva minimumsprisen er.

Prøveturen
Hvis den mulige kjøperen ber om en prøvetur skal han naturligvis få lov til det. Du må sjekke at vedkommende har førerkort, det er nemlig ulovlig å overdra bilen sin til en person som ikke har gyldig førerkort. Det kan være en god idé å bli med på prøveturen. Blir du ikke med kan det signalisere at bilen din selvfølgelig er i orden og at du for øvrig har tillit til kjøperen. Det skal imidlertid sies at forsikringen ikke dekker tap hvis en mulig kjøper stikker av med bilen.

Les også: Kjøpe ny bil? – Kanskje er bilimport noe for deg?

Forhandling av prisen
Kjøper vil sikkert tilby en lavere pris enn du forlanger. Du må på forhånd ha klart for deg om du vil akseptere et prisnedslag, og i gitt fall hvor mye. Du kan også ha forberedt et alternativ til prisnedslag – f.eks. tilby å la et sett vinterdekk, et sett nye gulvmatter eller annen gå «gratis med» i handelen.

Betaling
Ved betaling bør du utelukkende akseptere kontanterer eller ved overføring i bank, se at pengene har kommet på kontoen din.

Avslutt handelen
Juridisk avslutter dere handelen ved at begge parter signerer en bindende kontrakt. Bruk gjerne NAF sin standardkontrakt.

NB! Ikke selg bilen til svindlere, sjekk Internett først, ikke handle med Tuana Cars, Carma Oslo, Olsen Bil Sven Jarle Knoll, Fredriksborg Handel eller Autopris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *