Terje E.

Slik klarer du deg med mindre nattesøvn – 6 gode råd

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Kroppen din kan klare seg med mindre nattesøvn, men det krever søvn på andre tidspunkter. Du trenger ikke vagge halvsovende rundt om dagen selv om  du i en periode ikke har mulighet for å sove så mye om natten, som du pleier.

1) Sov to ganger i døgnet
De fleste mennesker skal ideelt sett ha 6-9 timers søvn i døgnet. Og kan man i perioder ikke sove så mye om natten, så må man supplere med søvn på andre tidspunkter av døgnet.

2) Sov regelmessig
Uansett om du sover en eller flere ganger i døgnet så er regelmessig søvn det beste. Hvis du sover på noen tidspunkter det ene døgnet og på andre tidspunkter det neste døgnet, så får kroppen ikke noen søvnrytme, og du vil få vanskeligere med å falle i søvn og bli uthvilt.

Les om Søvnapnè her

Sov mindre i perioder, det er ok

Sov mindre i perioder, det er ok

3) Få massevis av lys
Lys er meget viktig for velværet vårt. Så hvis du skal sove mye om dagen skal du huske å få så mye lys som mulig i dine våkne timer.

4) Ta en powernap
En powernap er hvile i 20-30 minutter, hvor du godt kan døse inn i overfladisk søvn, men ikke når ned i den dype søvnen. En powernap gir deg en løft og forbedrer din hjernes prestasjon i ca. tre timer.

Les også: Derfor ligger du søvnløs i varmen

5) Kvikk opp med koffein
De fleste vet at kaffe virker oppkvikkende. Men det virker spesielt bra hvis du kombinerer kaffe med en powernap. Koffein bruker ca. 20 minutter på å virke, slik at du hvis du drikker en kopp kaffe rett før en powernap, så får du et dobbelt løft etter 20 minutter. Så det kan særlig anbefales før et viktig møte eller lignende hvor hjernen din skal prestere.

Les også : Søvnapné – en folkesykdom | Shhh, du snorker

6) Ta høyde for søvnunderskudd
Hvis du i en periode må endre søvnrytmen din så må du akseptere at det påvirker hjernens prestasjon og effektivitet. Så står du ovenfor store utfordrende oppgaver, så vurder om de kan vente til søvnunderskuddet dit er borte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *