Terje E.

Søvnapné – en folkesykdom

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Søvnapné er en sykdom, som kan forekomme hos personer som snorker.

Ved Søvnapné oppstår det pauser i pusten under søvn. Disse skyldes at den myke ganen og/eller tungen faller tilbake slik at det skjer en lukking av svelget. Selv om den snorkende forsøker å trekke pusten kan det på grunn av lukkingen ikke komme luft ned i lungene.

Når den snorkende til slutt trekker pustet kraftig inn for å få luft skjer det en oppvåkning i hjernen som varer få sekunder, oftest registrerer den snorkende det imidlertid ikke selv. Da blir den dype søvnen forstyrret mange ganger i løpet av natten og det normale søvnmønsteret blir ødelagt.

Les også: Slik klarer du deg med mindre nattesøvn

Symptomene på søvnapné er opplevelsen av abnorm tretthet, uopplagthet, konsentrasjons+problemer og tendens til å falle i søvn ved f.eks. møter og bilkjøring. Den ekstreme trettheten kan bety nedsatt arbeidsinnsats, konsentrasjonsproblemer, hukommelsesproblemer, tristhet, nedsatt sexlyst, forhøyet blodsukker, og forhøyet blodtrykk.

Les også Shhh, du snorker

I vanskelige tilfeller av søvnmangel vil behandlingen være CPAP (continuous positive airway pressure). Det vil si at den snorkende skal sove med en nesemaske som det, via en kompressor, presses inn et lett overtrykk som dermed holder svelget åpent.

I moderat til lettere tilfeller vil en snorkebehandling med laser kunne løse problemet.
Diagnosen stilles, utover den kliniske undersøkelsen, ved hjelp av søvnundersøkelse, CRM (cardio respiratorisk overvåking). CRM er en liten datamaskin som man skal ha med hjem og sove med en natt. Den registrerer pust, oksygenmetning, hjerterytme, snorking og pauser i pusten gjennom hele natten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *